Regija     | 31.01.2019. 11:23 |

Unutrašnje reforme i regionalna saradnja preduslovi ekonomskog razvoja regiona

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. januara (FENA) - Održiv ekonomski rast i razvoj zapadnog Balkana bio je glavna tema skupa predstavnika evropskih institucija, diplomatskih misija, analitičkih centara, nevladinih i poslovnih organizacija, kojeg je u saradnji sa Uredom fondacije Friedrich Ebert (FES) za Evropsku uniju organizovalo Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) u prostorijama svog Ureda za vezu u srijedu u Briselu. 

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu rekla je da region proteklih nekoliko godina bilježi napredak i da ima pozitivnu ekonomsku perspektivu, ali da se još uvijek suočava sa značajnim izazovima ekonomske politike, kao i nesigurnostima u odnosima između ekonomija. Uz trenutne stope rasta regionu će, međutim, trebati pet decenija da stigne trenutni njemački standrad života i osam decenija da sustigne Njemačku. Siromaštvo, nejednakost, odliv visokoobrazovane radne snage, rodne nejednakosti, učešće mladih i zapošljavanje su i dalje razlozi za zabrinutost u cijelom regionu.

- Lideri zapadnog Balkana trebaju angažovanije raditi na jačanju regionalne saradnje. Odgovornost ekonomija zapadnog Balkana je da budu aktivni učesnici u planiranju zajedničke budućnosti Evrope u regionu. Građani šest ekonomija zapadnog Balkana se slažu da je regionalna saradnja važna. 72 posto građana spomenutih ekonomija (51 posto građana je sklono da se složi, a 21 posto se u potpunosti slaže) smatra da regionalna saradnja može doprinijeti političkoj, ekonomskoj i sigurnosnoj situaciji – navela je ona.

Direktor Ureda fondacije Friedrich Ebert u Srbiji Max Brändle govorio je o aktivnostima fondacije, te se kao jedan od urednika studije ove fondacije o „Održivom ekonomskom rastu i razvoju na zapadnom Balkanu“, koja je predstavljena juče u Briselu, ukratko osvrnuo na njene nalaze. U studiji se navodi da je rast ponovo realnost u jugoistočnoj Evropi, ali da sam, međutim, nije rješenje za ekonomske i društvene izazove, te se za zapadni Balkan preporučuje održiv, kvalitativan i uključiv rast, dok se inicijativa za regionalni ekonomski prostor ističe kao korak u pravom smjeru.

Panel diskusijom, na kojoj su učestvovali Jens Bastian, samostalni ekonomski konsultant i finansijski analitičar, zastupnici u Evropskom parlamentu Knut Fleckenstein (S&D) i Eduard Kukan (EPP), te Zoltán Pogátsa, stručnjak za političku ekonomiju i predavač na Univerzitetu u zapadnoj Mađarskoj, predsjedavao je Dušan Reljić, direktor Ureda Fondacije za nauku i politiku u Briselu. Posebna pažnja je posvećena mogućnostima prevazilaženja razlika u razvoju između jugoistočne Evrope, s jedne, i srednje i istočne Evrope i prosječnog rasta Evropske unije s druge strane, pri čemu se posebno govorilo o diferenciranom korištenju direktnih stranih investicija, potrebi za razvojem nacionalnih i regionalnih politika, te potrebi za revizijom instrumenata monetarne i fiskalne politike – saopćeno je iz RCC-a. 

Zaključeno je da jasno i često obavještavanje građana zapadnog Balkana o koristima otvorenih tržišta i društava, kao i podržavanje potencijala za integraciju u regionu sve važnije za pridobijanje dodatne podrške. Vijeće za regionalnu saradnju se, sa svoje strane, obavezalo da u narednom periodu nastavi sa intenzivnijim radom u ovom pravcu – navodi se u saopćenju.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Predstavnice civilnih organizacija Ukrajine doputovale u BiH kako bi se uputile u proces traženja nestalih

Dani otvorenih vrata za dodjelu grant sredstava za institucije, organizacije i pojedince

Gitman: Rusija sve više zasijava političke podjele na Zapadnom Balkanu

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije