Bosna i Hercegovina     | 30.01.2019. 19:18 |

Skupština Kantona Sarajevo usvojila budžet, zastupnici odbili sve amandmane SDA

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 30. januara (FENA) - Nakon osmosatne rasprave, zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo su danas na sjednici sa 23 glasa 'za', deset 'protiv' i jedan suzdržan, usvojili budžet za 2019. godinu u iznosu od 941.762.186 KM, koji je u odnosu na nacrt veći za 13.391.310 KM.

Tokom predstavljanja budžeta, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kazao je da će u martu biti rebalans, te da će tada Vlada razmatrati sve predložene amandmane. Kao razlog je naveo uskraćivanje prava na javnu raspravu. Ipak zastupnici Stranke demokratske akcije su insistirali da Skupština KS-a glasa o njihovim amandmanima. Svih 76 amandmana  je odbijeno.   

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Mirza Čelik je tokom rasprave kazao da je tehnika nemogućnosti predlaganja amandmana politički potez te da Vlada ipak treba razmatrati amandmane. U suprotnom, poručio je Čelik, Klub SDA neće podržati Prijedlog budžeta.

Naglasio je da je predložio 32 amandmana koji su se odnosili na kvalitetu zraka, Kantonalno javno komunalno preduzeće Gras te da ne shvaća zašto Vlada nije usvojila ni jedan. Posebno je izdvojio predložene amandmane koji se odnose na povećanje sredstava za bolju energetsku efikasnost domova zdravlja i osnovnih škola, zatim rekonstrukciju raskrsnice u Lužanima, otkup vodozaštitne zone na Ilidži te povećanje sredstava za izgradnju škole na Stupu.

- Sve on što je opozicija nekad kritizirala, danas, kad su na vlasti, predložili su isto - poručio je Čelik.  

Zastupnik SDA Aljoša Čampara osvrnuo se na umanjena sredstva za Kabinet premijera KS, ističući da su ta sredstva samo prebačena drugim ministarstvima.

Naglasio je da je podnio nekoliko amandmana, koje Vlada nije htjela usvojiti, a koji se između ostalog odnose na sufinansiranje roditelja sa 100 KM koji zbog nemogućnosti upisa djece u javne vrtiće, koriste privatne, zatim prijem 50 novih odgajatelja, nagrade za nastavnike te sredstva za Studenski centar Islamske zajednice BiH.    

Zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) Damir Nikšič kazao je da zastupnici iz SDA predlažu amandmane, a da je premijer Federacije BiH Fadil Novalić uputio zahtjev za ocjenu ustavnosti Nacrta budžeta KS-a.

- Ako zastupnici SDA insistiraju na amandmanima, onda su oni saučesnici u kršenju zakona - kazao je Nikšić.

Zastupnik Naroda i Pravde (NiP) Vedran Jakupović poručio je da su izdvojena mala sredstva za kapitalna ulaganja u zdravstvu, ali je izrazio nadu da će biti povećana rebalansom budžeta.

Zastupnica Saveza za bolju budućnost (SBB) Bisera Šahman istakla je potrebu za povećanjem sredstava za liječenje boračke populacije. Poručila da je alarmantno stanje u vezi broja pedijatra u KS-u te je izrazila nadu da će Vlada izdvojiti novac za nove specijalizacije.

Zastupnica Socijaldemokratske partije (SDP)  Segmendina Srna smatra da svima treba biti jasno da je država sebi osigurala novac, uzimajući ga građanima. Istakla je da je zaustavljanje primopredaje vlasti zaustavilo kreiranje budžeta te je izrazila nadu da će sve biti ispravljeno u rebalansu.

- Ovo je budžet svih građana KS-a, a ne samo budžetskih korisnika i budžet je dovoljno velik da građani Sarajeva imaju bolju kvalitetu života od drugih - kazala je.   

Zastupnica Naše stranke (NS) Vildana Bešlija smatra da nije bilo dovoljno vremena za pripremu Prijedloga budžeta te je čestitala Vladi što je u kratkom roku unijela izmjene. Naglasila je da u narednom periodu rebalansom treba utvrditi određene izmjene, koji opet bez sistemskih rješenja neće mnogo poboljšati situaciju.  

Zastupnik Igor Stojanović (SDP) osvrnuo se na zahtjev premijera FBiH Fadila Novalića za ocjenu ustavnosti Nacrta budžeta te kazao da predstavlja atak na građane i pokušaj usporavanja određenih procesa. Izrazio je žaljene što SDA nisu uputili sličan zahtjev nekom drugom kantonu, kao što je Kanton 10 te da se nada da će SDA ipak biti konstruktivnija opozicija u budućnosti.  

- Vrlo mi je čudno da ima ovoliko amandmana iz SDA i to nije principijelno - poručio je Stojanović te je predložio da zastupnik SDA Aljoša Čampara podnese ostavku na mjesto zastupnika u Skupštini KS-a ukoliko zahtjev za ocjenu ustavnosti Nacrta budžeta bude odbijen.  

Zastupnica NS Neira Dizdarević čestitala je Vladi što je u kratkom roku uspjela uputiti budžet u proceduru te je pohvalila premijera Fortu što je smanjio izdvajanja za njegov Kabinet.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Uk sa bh. ambasadoricom u Francuskoj o unapređenju privredne i kulturne saradnje

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo