Bosna i Hercegovina     | 30.01.2019. 15:24 |

U predloženom budžetu KS više sredstava za nauku, nema novca za zgradu MUP-a

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 30. januara (FENA) - Skupština Kantona Sarajevo razmatra Prijedlog budžeta za 2019. godinu u iznosu od 941.762.186 KM, a u odnosu na Nacrt najveća promjena je u većem izdvajanju za nauku, oko dva miliona KM.

Predsjednik kantonalne skupštine Elmedin Konaković (NiP) smatra da se Prijedlog budžeta ne razlikuje puno od onog koji je bio u Nacrtu.

- U okvirima mogućeg budžet je dobar i ne možemo ništa senzacionalno govoriti. Ukoliko Prijedlog ne bi prošao Univerzitet u Sarajevu bi ostao bez sredstava - kazao je Konaković i najavio da će rebalans budžeta biti potpuno drugačiji, usklađen sa politikama vladajuće šestorke.

Zastupnik SBB-a Zvonko Marić je podsjetio da je 'šestorka' donijela više od 300 mjera i principa djelovanja, ali da budžet mora pratiti realizaciju svega dogovorenog. Rekao je da će mjere biti prilagođavane u predstojećem mandatnom periodu, a već 130 mjera je sadržano u ovom budžetu, te da su destruktivna djelovanja u smislu prigovora na budžet besmislena.

Igor Stojanović iz SDP-a smatra da predloženi budžet nije razvojni, iako ima mnogo više razvojnih projekata nego što je to bilo u Nacrtu budžeta prethodne vlade. Kazao je da ima više kapitalnih projekata, ali je ipak najviše novca odvojeno za plate.

 - Pozitivno u Budžetu je da je Vlada pronašla način da poveća izdvajanja za obrazovanje i nauku, a to je temelj društva, čime se pomaže Kanton - kazao je Stojanović.

Klub zastupnika SDA podnio je na desetine amandmana na Prijedlog budžeta, ali, kako je zastupnik te stranke Aljoša Čampara kazao, Vlada KS se nije udostojila da odgovori ni na jedan, a svi se amandmani tiču građana. Zbog toga, pojasnio je, zastupnici ove stranke neće podržati budžet.

Čampara je kazao da je Prijedlog budžeta potpuno isti kao u nacrtu koji je donijela prethodna vlada, a izmjene koje su se desile su kozmetičke. Naveo je kako je iz budžeta izbačena izgradnja zgrade MUP-a u okviru koje bi bio izgrađen i komunikacijsko-operativni centar, a sredstva su usmjerena u druge projekte, što je neprihvatljivo.

Rasprava o predloženom kantonalnom budžetu još traje.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Skupština i Vlada KS - Abdulah Sidran će zauvijek biti dio duše Sarajeva

Kolegij Skupštine KS danas o Čamparinoj inicijativi za održavanje tematske sjednice

Kolegij Skupštine KS sutra o Čamparinoj inicijativi za održavanje tematske sjednice

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo