Bosna i Hercegovina     | 30.01.2019. 15:08 |

Vlada Brčko distrikta razmatrala oblasti gospodarstva i zdravstva

FENA Saopćenje

BRČKO, 30. siječnja (FENA) - Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je na sjednici u srijedu Smjernice za izradu nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini, kojim bi se uspostavio sustav jednošalterske registracije poduzeća i poduzetnika u Brčkom.

 Predstojnik Odjela za gospodarski razvoj, sport i kulturu Pero Gudeljević kazao je kako je suština usvojenih Smjernica i izmjena navedenog Zakona reguliranje minimalnih tehničkih uvjeta koji su neophodni da bi netko počeo svoju djelatnost.

 "Dosadašnji zakon predviđao je da se prostor u kojem će se obavljati djelatnost prije svega primi od strane stručnih osoba, što jako usporava otpočinjane određenog posla. Prijedlog u usvojenim Smjernicama je da će vlasnik koji je registrirao poduzeće dati izjavu da ispunjava sve tehničke uvjete, a da će nakon toga inspekcije po službenoj dužnosti provjeravati jesu li ti uvjeti ispunjeni, a ako nisu ispunjeni, postojat će određeni rok da se ispune", objasnio je Gudeljević.

 Na sjednici je primljena k znanju Informacija o poduzetim aktivnostima u vezi s kontrolom ispunjenosti uvjeta za ostvarivanje olakšica, odnosno ukidanja rješenja o poticajima onih poduzeća koja ne ispunjavaju zakonske obveze koje su predviđene, a u prethodnom su razdoblju dobili rješenja o njihovom ispunjavanju. 

 "Prema saznanjima koje Odjel ima, a u vezi su s informacijama Osnovnog suda u Brčkom i Inspekcije Distrikta, ukupno je ostalo 27 poduzeća bez tih rješenja o ispunjenosti uvjeta i oni će kao sankciju koja je predviđena zakonskim i podzakonskim aktima imati mjeru da tri godine neće moći koristi ove poticaje", kazao je Gudeljević.

 Članovi Vlade na sjednici su odobrili Smjernice za izradu nacrta pravilnika o metodama, postupcima i davanju suglasnosti za obavljanje alternativne medicine.

 Predstojnik Odjela za zdravstvo i ostale usluge Sabrija Čandić kazao je da je riječ o početku aktivnosti kojim bi se uredila ta oblast i kontrolirale aktivnosti onih koji se bave tom djelatnošću.

 "Odredili smo način registracije, postupka (...) te smo točno definirali metode dijagnostike i liječenje alternativnom medicinom kao što su akupunktura i srodne tehnike, tradicionalna kineska medicina, osteopatija, homeopatija, fitoterapija, kvantna medicina, kiropraktika i primjena kineziologije i makrobiotike", dodao je Čandić.

 Naglasio je kako je jasno definirano da će se tim baviti isključivo privatne ili javne zdravstvene ustanove i da će se tom praksom moći baviti isključivo medicinski obrazovane osobe, odnosno medicinski radnici koji su završili visoko obrazovanje medicinske struke te da u protivnom neće moći dobiti dozvolu za rad.

 Na sjednici je primljena k znanju Informacija Odjela za komunalne poslove o stanju vodoopskrbe i realizaciji kapitalnih projekata kao i Akcijski plan za implementaciju preporuka iz revizije financijskog poslovanja Policije Brčko distrikta BiH za 2017. godinu, navodi u priopćenju Vlada Brčko distrikta.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Vlada Županije Posavske: Za zaštitu okoliša 430.000 KM, sanaciju cesta 599.000 KM

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'