Ekonomija     | 30.01.2019. 10:51 |

BHK CIGRE - Energetičari sustižu Evropu

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 30. januara (FENA) - Bosanskohercegovački komitet Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BHK CIGRE) započeo je pripreme za organizaciju 14. savjetovanja koje će ove godine biti održano u Neumu.

Riječ je o tradicionalnom stručnom događaju na kojem kroz prezentaciju i razmatranje stručnih radova elektroenergetičari temeljito analiziraju  stanje u elektroenergetskom sektoru i predlažu rješenja za njegovo bolje funkcionisanje, veću pouzdanost i budući razvoj.

- Kako to sugeriše i idejno rješenje plakata ovog skupa, fokus će biti na opskrbi električnih automobila pogonskom energijom i korištenju obnovljivih izvora u proizvodnji struje. Bosna i Hercegovina u jednom i u drugom ozbiljno kasni za Evropom – rečeno je Feni u BHK CIGRE.

Upravni odbor CIGRE u BiH odlučio je da rok za prijavu referata sa sažetkom bude 29. mart, a za njihovu dostavu 28. juni.

Na trinaestom savjetovanju održanom u jesen 2017. godine prezentirano je oko 160 stručnih referata, a predsjednik ovog komiteta Edhem Bičakčić očekuje da će ove godine taj broj biti premašen s obzirom na to  da je u međuvremenu ova strukovna organizacija ojačana i omasovljena i da je njen ugled među inženjerima elektrostruke, ali i drugim visokostručnim kadrovima, znatno porastao u odnosu na raniji period.

Među njima je ne mali broj mladih ljudi za koje je, kako kaže „vrlo važno da u svojoj struci nastoje da dosegnu vrh“.

CIGRE danas broji oko 400 članova i to je kako naglašavaju iz bh. komiteta, dovoljna kritična masa da se uhvati korak sa evropskim standardima i stremljenjima.

Aktivnost Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme osim savjetovanja obilježit će i niz drugih stručnih skupova s ciljem da se onima koji donose odluke u području elektroenergetike ponude najbolja tehnička i druga rješenja i ubrza ukupan razvoj BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Bajramović: Akademkinja Peruničić zaslužna za afirmaciju BH komiteta CIGRE

Ministarstvo: Savjetovanje o osiguranju kvaliteta u visokom obrazovanju

Elektroenergetika - Zemlje regije jačaju saradnju

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom