Bosna i Hercegovina     | 30.01.2019. 08:22 |

Za zaštitu okoliša utrošeno 95,4 miliona KM, najviše u zaštitu zraka

FENA Emir Felic

SARAJEVO, 30. januara (FENA) - Ukupni troškovi za zaštitu okoliša u 2017. godini iznosili su 95.402.323 KM. Ukupne investicije za zaštitu okoliša u 2017. godini iznosile su 43.543.315 KM.

U strukturi investicija za zaštitu okoliša, investicije na kraju proizvodnog procesa činile su 93,6 posto, a investicije u sprječavanje zagađenja okoliša 6,4 posto.

Od ukupnih investicija u zaštitu okoliša, investicije u zaštitu zraka činile su 91 posto, u upravljanje otpadnim vodama dva posto, u upravljanje otpadom 5,2 posto, u zaštitu i sanaciju tla te podzemnih i površinskih voda 1,5 posto, u smanjenje buke i vibracija 0,2 posto, u zaštitu biološke raznolikosti 0,1 posto,

Ukupni tekući troškovi za zaštitu okoliša u 2017. godini su iznosili 51.859.008 KM. Od ukupnih tekućih troškova za zaštitu okoliša, interni tekući troškovi činili su 72,3 posto, a eksterni tekući troškovi 27,7 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Od ukupnih tekućih troškova za zaštitu okoliša, tekući troškovi za zaštitu zraka činili su 2,4 posto, za upravljanje otpadnim vodama 14,2 posto, za upravljanje otpadom 72,8 posto, za zaštitu tla i podzemnih voda 3,1 posto, za smanjenje buke i vibracija 0,1 posto, za zaštitu biološke raznolikosti 1,4 posto i za ostale djelatnosti zaštite okoliša 5,1 posto.

Podaci o troškovima u zaštitu okoliša temelje se na podacima statističkog istraživanja “Troškovi za zaštitu okoliša u 2017. (TR/OK)”, na temelju Regulative (EU) Evropskog parlamenta i Vijeća o evropskim ekonomskim računima okoliša.

 Podaci o troškovima za zaštitu okoliša prikupljaju se za različita područja okoliša prema Jedinstvenoj evropskoj statističkoj klasifikaciji djelatnosti povezanih sa zaštitom okoliša (The Single European Statistical Classification of Environmental Protection Activities (CEPA) prihvaćenoj na Konferenciji evropskih statističara u junu 1994. i revidiranoj u 2000.

Djelatnosti zaštite okoliša dijele se na zaštitu zraka i klime, upravljanje otpadnim vodama, upravljanje otpadom, zaštitu i sanaciju tla, podzemnih i površinskih voda, smanjenje buke i vibracija, zaštitu biološke raznolikosti i krajolika, zaštitu od zračenja i ostale djelatnosti.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Slovenske kompanije među najznačajnijim investitorima u BiH

Kalamujić: Kantonalna agencija za privlačenje investicija ključna u poticanju ekonomske aktivnosti

Uk obišao postrojenja u kojima se proizvode dijelovi za gigante svjetske automobilske industrije

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom