Bosna i Hercegovina     | 30.01.2019. 10:17 |

Počela sjednica Skupštine KS-a, zastupnici razmatraju Prijedlog budžeta za 2019.

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 30. januara (FENA) - Prijedlog budžeta Kantona Sarajevo za 2019. godinu u iznosu od 928.370.876 KM bit će razmatran na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo koja je upravo počela. Uz predloženi budžet, bit će razmatran i Prijedlog zakona o izvršenju budžeta za 2019. godinu.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić podnio je zahtijev za ocjenu ustavnosti Nacrta budžeta na inicijativu Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije u Skupštini Kantona.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kazao je jučer da podnošenje zahtjeva Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti Nacrta budžeta može uticati na obustavu izvršenja budžeta i ugroziti sve budžetske korisnike uključujući i Univerzitet u Sarajevu koji je na trezorskom poslovanju.

Iz Kantonalnog odbora SDA jučer su saopćili "da je na insistiranje, prije svega, predsjedavajućeg Skupštine KS-a Elmedina Konakovića usvojen Nacrt budžeta mimo svih procedura" te da su im na njihove primjedbe da se time krši Ustav, Konaković i Damir Marjanović iz Naše stranke savjetovali da se obrate Ustavnom sudu, što su i učinili.

Na dnevnom redu sjednice, kako je najavljeno, su i informacije o radu preduzeća Gras i Vodovod i kanalizacija, kao i Prijedlog Autentičnog tumačenja člana 47. Zakona o unutrašnjim poslovima KS.

Zastupnici će razmotriti i odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja 2019. godinu, o imenovanju predsjednika, zamjenika predsjednika i članova Odbora za javna priznanja KS, te izmjeni i dopuni Odluke o osnivanju JU "Centar za napredne tehnologije u Sarajevu".

Također će se pred zastupnicima naći i donošenje odluke o izmjeni Odluke o izboru predsjedavajućih, zamjenika predsjedavajućih i članova stalnih radnih tijela Skupštine KS, kao i Odluka o imenovanju Etičkog vijeća Skupštine KS.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom