Svijet     | 29.01.2019. 16:06 |

Porošenko objavio kandidaturu za predsjednički reizbor

FENA Internet

KIJEV, 29. januara (FENA) - Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko pokrenuo je u utorak kampanju za predsjedničke izbore u martu, koji obećavaju neizvjesnu utrku između njega i bivše premijerke.

Obraćajući se pristalicama u prijestonici Kijevu, Porošenko je izrazio nadu da će Ukrajina nastaviti s naporima na pridruženju Evropskoj uniji i NATO-u ukoliko osvoji drugi petogodišnji mandat.

- Moramo nastaviti s insistiranjem na (ukrajinskoj) integraciji u Evropsku uniju i NATO. Ne smijemo stati na pola puta - kazao je.   

Porošenkova najveća suparnica, bivša premijerka Julija Timošenko, ušla je u predzbornu utrku prošle sedmice, obećavajući da će preuzeti kontrolu nad Krimskim poluotokom koji je anekturala Rusija i nad istočnim regijama zemlje pod vlašću proruskih pobunjenika. Ona je optužila Porošenka i njegove saradnike da profitiraju od sukoba na istoku Ukrajine koji još traje.

 

Ankete javnosti pokazuju da Porošenko zaostaje za Timošenkovom. Neke čak daju prednost komičaru Volodomiru Zelenskom nad Porošenkom.

Dugo prije današnje objave, predsjednik Porošenko je pokušao da obnovi načetu podršku javnosti svojim naporima na nezavisnosti Ukeajinske crkve od Ruske pravoslavne crkve.

Porošenko je u ovom mjesecu obilazio Ukrajinu s Tomosom, dokumentom koji sadrži dekret ekumenskog patrijarha Konstantinopolja kojim se odobrava nezavisnost Ukrajinske pravoslavne crkve. Posteri s Porošenkovim likom postavljeni su duž autoputa koji povezuje centar Kijeva i gradski aerodrom.

Ukrajinski premijer i predsjednik paarlamenta podržali su Porošenkovu kandidaturu, prenosi Associated Press.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ustavni sud: Predsjednik RH ne može biti kandidat na izborima

Milanović: Na izborima ću sudjelovati kao kandidat za premijera i pobijediti

Bivši direktor Frontexa kandidat na listi francuske krajnje desnice na evropskim izborima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom