Bosna i Hercegovina     | 29.01.2019. 13:04 |

Dogovor Vlade USK i sindikata obrazovanja, štrajka neće biti

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 29. januara (FENA) - Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) i sindikati predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja na današnjem su sastanku postigli dogovor o poštivanju trenutačnog Kolektivnog ugovora, tako da najavljenog generalnog štrajka prosvjetnih radnika neće biti.

-Dogovoreno je da će se Kolektivni ugovor u potpunosti implementirati, odnosno da je osnovni kamen spoticanja oko osnovice za platu prevaziđen. Dobili smo obećanje da će u nacrtu budžeta biti predviđeno izjednačavanje osnovice za sve budžetske korisnike. Time su otklonjene osnovne dileme oko poštivanja postojećeg Kolektivnog ugovora, a financijska sredstva za to će biti namirena iz unutrašnjih rezervi Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport USK - rekao je predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH Selvedin Šatorović.

Kantonalni ministar obrazovanja Damir Omerdić dodao je da će biti formirana i komisija koja će detaljno provjeriti stanje u školama na području USK.

-Odluka Kantonalne vlade je da idemo u smjeru poštivanja Kolektivnog ugovora, odnosno izjednačavanja osnovice za platu svim budžetskim korisnicima. Isto tako, Vlada USK će u najskorijem periodu imenovati komisiju koja će napraviti detaljnu analizu svih škola, gdje će se pokušati naći određeni modus ušteda - dodao je ministar Omerdić.

Dogovoreno je i da će se u roku od 60 dana krenuti u rješavanje ostalih zahtjeva sindikata, konkretno podzakonskih akata koji se odnose na pravilnike o napredovanju, prijemu u radni odnos i tehnološkom višku, te da će Vlada i Skupština USK u skorijem vremenskom periodu ponoviti proceduru formiranja i usvajanja Pravilnika o osnovnom obrazovanju.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada USK i Sindikat dogovorili povećanje plata i poboljšanje standarda u obrazovanju

Vlada USK i Sindikat policije Unsko-sanskog kantona usaglasili sadržaj novog kolektivnog ugovora

Usvojen Nacrt budžeta Unsko-sanskog kantona za 2024. 

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana