Bosna i Hercegovina     | 28.01.2019. 17:41 |

Vlada FBiH - Informacije, preporuke i zaključci

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. januara (FENA) - Vlada Federacije Bosne i Hercegovine prihvatila je informaciju o završenim aktivnostima na provođenju procesa dubinskog snimanja (Due Diligence) telekom operatera sa učešćem državnog kapitala FBiH.

Generalni sekretarijat Vlade FBiH je zadužen da pohrani izvještaje o dubinskom snimanju, a kako je danas zaključeno, Vlada FBiH će, s obzirom na tajnost podataka, održati posebnu tematsku sjednicu posvećenu rezultatima dubinske analize izvršene u dva federalna telekom operatera.

 

PRIHVAĆENE PREPORUKE PODODBORA ZA TRGOVINU, INDUSTRIJU, CARINU I OPOREZIVANJE

Vlada Federacije BiH upoznata o 3. sastanku Pododbora za trgovinu, industriju, carinu i oporezivanje, koji je održan u Briselu 18. oktobra 2018. godine.

Prihvaćene su Preporuke Europske komisije i zadužene nadležne institucije na nivou FBiH da započnu aktivnosti na njihovom ispunjavanju. Ured Vlade FBiH za europske integracije je obavezan da dostavi zaključak, preporuke i propratne aktivnosti nadležnim institucijama radi provedbe. Nadležna federalna ministarstva i federalni organi su zaduženi da dostave tražene informacije i analize Europskoj komisiji u sklopu popratnih aktivnosti, a Ured za europske integracije da zaključak i preporuke dostavi Komisiji za europske integracije Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

 

OSTALE ODLUKE I ZAKLJUČCI

Na današnjoj sjednici Federalna vlada je usvojila izvještaje o radu u 2018. i programe rada i planove za 2019. godinu više federalnih organa i institucija, zavoda, agencija, uprava, zavoda, reda i odbora i finansijske planove.

Vlada je, također, dala saglasnost na Finansijski plan i Program rada Fonda za zaštitu okoliša FBiH za 2019. godinu.

Federalnoj novinskoj agenciji (FENA) dat je na privremeno korištenje, bez naknade, poslovni prostor u Tuzli, ulica Armije BiH 21, površine 42,37 m2, na period od pet godina. Općini Visoko data je na privremeno korištenje kasarna "Vratnica", na period od pet godina, bez naknade, ukupne površine 31.600 m2, s pripadajućim objektima i infrastrukturom.

Prihvaćena je informacija o realizaciji zaključaka Vlade Federacije BiH za 2018. godinu.

Usvojen je izvještaj o radu Upravnog odbora Projekta "Energetska efikasnost u Bosni i Hercegovini" za Federaciju BiH za 2018. godinu.

Prihvaćena je informacija Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o realizaciji projekata sa objašnjenjem i uzrocima eventualnog odstupanja od planiranih ulaganja i zastojima u njihovoj realizaciji za IV kvartal 2018. godine.

Izmijenjena je Odluka o imenovanju osoba za provođenje postupka prestanka rada Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH.

 

KADROVSKA RJEŠENJA

Vlada Federacije BiH danas je, zbog isteka mandata, razriješila dosadašnji Nadzorni odbor i, nakon provedenog javnog konkursa, dala saglasnost za imenovanje Aide Hadžigrahić, Advije Alihodžić, Harisa Jahića, Maje Letica i Dražene Pavlović-Tunjić za članove Nadzornog odbora Union banke d.d. Sarajevo na četverogodišnji mandat.

Za učestvovanje u radu i odlučivanju na skupštinama privrednih društava Vlada je opunomoćila Envera Mujezinovića (Zrak d.d. Sarajevo) i Jasminu Pašić (Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar), saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Vlade FBiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom