Bosna i Hercegovina     | 28.01.2019. 17:14 |

Predstavljena poštanska marka povodom 500 godina goraždanske štamparije

FENA Elma Geca

NOVO GORAŽDE, 28. januara (FENA) - Poštanska marka sa motivima iz prve knjige koja je u Donjoj Sopotnici štampana 1519. godine te motivima crkve Svetog Đorđa (Sv.Georgija) štampana je povodom obilježavanja 500 godina goraždanske štamparije, najstarije u BiH, a predstavljena je danas u opštini Novo Goražde (RS).

Pošte Srpske štampale su 15.000 primjeraka blok markica i 300 svečanih FDC koverata.

Načelnik za privredu i društvene djelatnosti Opštine Novo Goražde Tomislav Čarapić podsjetio je da su u prvoj štampariji na prostoru BiH, između ostalih, štampane i crkvene knjige, prve na ovim prostorima. Najpoznatija od njih je Molitvenik čije je reprint izdanje predstavljeno 2009. godine.

- Glavni motiv poštanske marke je jedno od poglavlja crkvenog Liturgijara, odnosno iz Molitvenika koji su skenirani na marku, a u lijevom uglu je crkva Svetog Đorđa gdje je štamparija i počela s radom - kazao je Čarapić.

Istaknuto je da će veliki jubilej biti obilježen nizom sadržaja tokom ove godine.

- Izrada posebne poštanske marke je dug prema jednom vremenu u kojem su civilizacijska dostignuća postala dijelom ovih prostora, prema nekome ko je u to vrijeme bio toliko dalekovid, bogoljubavan da na ove prostore donese civilizacijsku tekovinu - kazao je profesor na Bogoslovskom fakultetu u Foči Darko Đogo.

Prvu štampariju u BiH 1519. godine u tadašnjem manastiru pokrenuo je Božidar Goraždanin, čime je počela era štampanja knjiga i crkvenih spisa u BiH. Štamparija u Donjoj Sopotnici, nakon one na Cetinju, bila je druga štamparija na Balkanu. U njoj je danas crkva Svetog Georgija koja je odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglašena nacionalnim spomenikom.

Jubilej 500 godina goraždanske štamparije, između ostalog, bit će obilježen i objavom monografije autorice Biljane Samardžić, redovne profesorice na Filozofskom fakultetu Pale i profesorice na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu "Sveti Vasilije Ostroški" u Foči. U obilježavanje se aktivno uključila i Mitropolija dabrobosanska, a centralni događaji planirani su u septembru.

Takođe, tokom ove godine predviđen je i nastavak arheoloških istraživanja u porti crkve. S obzirom na to da je zbog toga neophodno izmještanje sadašnjih crkvenih odaja, Crkvena opština goraždanska započela je aktivnosti na izgradnji novog objekta.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promocijom poštanske marke, CBBiH i Pošte Srpske obilježile jubilej konvertibilne marke

Velikim kongresom u Beču obilježava se 100 godina Paneuropske unije

Flora i fauna na markama HP Mostar

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!