Bosna i Hercegovina     | 28.01.2019. 15:35 |

Vlada FBiH - Odluka o izdvajanju sredstava u fond solidarnosti za 2019.

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. januara (FENA) - Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je Odluku o izdvajanju sredstava u fond solidarnosti Federacije BiH za 2019. godinu.

S ciljem osiguranja sredstava za finansiranje prioritetnih vertikalnih programa zdravstvene zaštite od interesa za FBiH i pružanje prioritetnih najsloženijih oblika zdravstvene zaštite iz određenih specijalističkih djelatnosti na teritoriji Federacije BiH, u fond solidarnosti će u 2019. godini, biti izdvajano 10,2 posto od ukupnih prihoda ostvarenih na osnovu doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje.

Doprinosi za obavezno zdravstveno osiguranje uplaćuju se na račune zavoda zdravstvenog osiguranja kantona i na račun Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za uplatu izdvojenih sredstava fonda solidarnosti prema Pravilniku o načinu uplate javnih prihoda budžeta i vanbudžetskih fondova po važećim stopama i usmjeravaju se u omjeru 89,8 posto na račune zavoda zdravstvenog osiguranja kantona i 10,2 posto na račun fonda solidarnosti Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

Vlada FBiH će u roku od 15 dana obavijestiti Parlament FBiH o ovoj odluci, a bit će primjenjivana od 1. januara 2019. godine, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH' (VIDEO)

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'