Bosna i Hercegovina     | 28.01.2019. 15:42 |

Odluke i zaključci sa sjednice Vlade FBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. januara (FENA) - Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ocijenila je da, u ovom trenutku, nije prihvatljiva inicijativa za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu, koju je podnio zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Irfan Čengić, kojom je predlagao da sedmični odmor bude povećan s dosadašnja neprekidna 24 sata na 36 sati neprekidno za sve radnike i da se novim članom reguliše kako u 36 sati sedmičnog odmora, u određenim djelatnostima, obavezno mora biti uključena nedjelja.

Utvrđeno je i izjašnjenje o zahtjevu za ocjenu ustavnosti koji je podnio potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović, a koji se odnosi se na član 45. stav (1) i član 49. st. 1. 2. i 3. Porodičnog zakona Federacije BiH. Navedeno je i da je u odnosu na postavljeni zahtjev, evidentno da se njegova osnovanost može cijeniti samo u kontekstu primjene stava (3) člana 49. Porodičnog zakona, čijom bi korekcijom trebale biti otklonjene sve nepravilnosti u praksi, odnosno omogućeno ravnopravno ostvarivanje svih prava za oba bračna partnera.

 

SAGLASNOST NA ELABORAT O OPRAVDANOSTI ZAJEDNIČKOG ULAGANJA U PROJEKT TVORNICE CEMENTA BANOVIĆI

Vlada Federacije BiH dala je saglasnost na Elaborat o opravdanosti zajedničkog ulaganja u projekt Tvornice cementa Banovići i za realizaciju ove odluke zadužila Agenciju za privatizaciju u FBiH i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije.

Agencija za privatizaciju u Federaciji BiH bi, na osnovu ove saglasnosti i odluke Nadzornog odbora preduzeća, trebala definisati uslove za javno prikupljanje ponuda (tender) za zajedničko ulaganje.

Studija o tehničko-ekonomskoj opravdanosti izgradnje Tvornice cementa na lokalitetu Rudnika mrkog uglja Banovići rezultat je istraživanja mogućnosti iskorištavanja nus proizvoda u procesu proizvodnje uglja i djelimičnom iskorištavanju šljake i pepela, koji nastaju u ciklusu proizvodnje električne energije na bazi uglja, za proizvodnju cementa. Njene ocjene pokazuju da je Tvornica cementa Banovići izvodljiv projekat s dobrim izgledom za profitabilnost.

S obzirom na stepen gotovosti projekta izgradnje Termoelektrane Banovići, Blok 1-350 MW i kreditna zaduženja vezana za finansiranje ovog projekta, RMU “Banovići” d.d. Banovići nema finansijske kapacitete da samostalno realizira projekat izgradnje ove tvornice.

Zato je RMU „Banovići“ d.d. Banovići razvio ideju njegove realizacije po principu zajeničkog ulaganja s partnerom koji bi bio izabran na osnovu međunarodnog javnog tendera.

U RMU ,,Banovići” je obavljeno niz razgovora s potencijalnim investitorima iz Danske, Njemačke, Turske, Italije i drugih zemalja, uglavnom iz Evropske unije, koji su izrazili veliku zainteresovanost za realizaciju projekta.

Realizacijom projekta, po ovom modelu, bilo bi obezbijeđeno učešće RMU ,,Banovići” d.d. Banovići u vlasništu Tvornice cementa Banovići i sigurnost dugoročne isporuke sirovina (laporac, krečnjak, ugalj, šljaka i pepeo), što bi se značajno odrazilo na poboljšanje finansijskog stanja ove kompanije.

 

ODLUKE O ULASKU U POSJED NEKRETNINA U GRADAČCU I KISELJAKU

Korisniku eksproprijacije dozvoljen je ulazak u posjed nekretnina prije isplate naknade za ustanovljeno pravo stvarne služnosti na nekretninama nepotpuno eksproprisanim rješenjem Općinske službe za geodetske i imovinsko-pravne poslove Općine Gradačac, za izgradnju sistema vodosnabdijevanja južnog dijela općine Gradačac sa izvorišta Domažić.

Također, dozvoljen je korisniku eksproprijacije ulazak u posjed nekretnina prije isplate naknade za nekretnine potpuno eksproprisane rješenjem Službe za imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina Općine Kiseljak, za izgradnju kaptaža na vodovodu Doci, područje općine Kiseljak.

 

PRIHVAĆEN IZVJEŠTAJ O REALIZACIJI AKCIONOG PLANA FEDERALNE STRATEGIJE ZAŠTITE OKOLIŠA 2008. - 2018. GODINA

Vlada Federacije BiH prihvatila je izvještaj Federalnog ministarstva okoliša i turizma o realizaciji Akcionog plana Federalne strategije zaštite okoliša za period 2008. - 2018. godina.

Do donošenja i usvajanja nove Federalne strategije zaštite okoliša, ovo ministarstvo će redovno planiranje zasnivati na Programu aproksimacije propisa FBiH s pravnom stečevinom Evropske unije u oblasti okoliša, koji je Vlada FBiH usvojila na 92. sjednici 23.2.2017. godine. Također, koristit će strateške dokumente usvojene na nivou BiH kao što su Strategija i Akcioni plan za zaštitu biološke raznolikosti BiH, Strategija prilagođavanja na klimatske promjene i niskoemisionog razvoja BiH i Akcioni program za suzbijanje degradacije zemljišta i ublažavanje posljedica od suša u BiH.

Do formiranja i uspostavljanja Federalne agencije za zaštitu okoliša i Federalnog zavoda za zaštitu prirode, uspostavu i razvoj informacionog sistema za okoliš i prirodu vršit će Fond za zaštitu okoliša FBiH. Nadležne institucije FBiH, koje raspolažu određenim podacima i informacijama za komponente okoliša (zrak, vode, zemljište/tlo, priroda, upravljanje otpadom), dužne su da ih redovno dostavljaju Fondu za zaštitu okoliša za integralnu obradu i uspostavu jedinstvenog informacionog sistema za okoliš i izradu periodičnih izvještaja o stanju okoliša.

Sjednica Vlade FBiH je u toku, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH' (VIDEO)

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'