Bosna i Hercegovina     | 28.01.2019. 14:16 |

Višković-Rakulj: Penzije će svim penzionerima u RS-u biti povećane za 2,17 posto

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 28. januara (FENA) – Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Radovan Višković najavio je danas da će svi penzioneri u tom bh. entitetu biti obuhvaćeni usklađivanjem penzija i plaća, kojim će penzije biti uvećane za 2,17 posto.

On je potvrdio da će iz entitetskog budžeta biti izdvojena dodatna sredstva za oko 70.000 penzionera sa najnižim penzijama, koji ne bi bili obuhvaćeni godišnjom odlukom o redovnom usklađivanju penzionerskih primanja s plaćama u RS.

Sredstva za te namjene, u iznosu od pet do šest miliona će biti izdvojena iz budžeta RS-a, na osnovu odluke entitetske vlade.

Nakon sastanka s predsjednikom Udruženja penzionera RS-a Radetom Rakuljem, Višković je na konferenciji za novinare rekao da je prosječna plaća u prošloj godini rasla za 2,17 posto u odnosu na 2017., koliko po zakonu će biti povećanje penzija.

Rakulj očekuje nastavak dobre saradnje izvršne vlasti i Udruženja penzionera RS-a.

-Premijer je rekao da, uvijek kada se steknu materijalne pretpostavke u RS, učinit će se nešto za ovu populaciju koja je siromašna. Oko 70 posto penzionera treba više sredstava da mogu uredno živjeti – dodao je Rakulj.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Hrvatska Vlada donijela 6. antiinflacijski paket vrijedan 503 milijuna eura

Vlada Kosova potvrdila sastanak Escobara s Kurtijem u popodnevnim satima

Vlada Kosova zatražila provedbu odluke Ustavnog suda o zemljištu manastira Dečani

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo