Kultura     | 26.01.2019. 20:21 |

U Foto galeriji Jelićeva prikazano bogatstvo bh. fotografije

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 26. januara (FENA) - U Foto galeriji Jelićeva večeras je otvorena retrospektivna izložba bh. fotografa.

- Prikazane su fotografije 18 autora različitog fotografskog senzibiliteta. Na ovaj način donirali su po jednu fotografiju razvoju fundusa bh. fotografije – rekao je umjetnički rukovodilac galerije Dženat Dreković.

Uz njega mnogobrojne posjetioce pozdravio je direktor Centra kulture i mladih Armin Omerović govoreći da ga ohrabruje činjenica da je u protekla tri mjeseca kroz ovu ustanovu prošlo 10.000 građana.

- To je naša vizija da građanima ponudimo bh. proizvode i da znaju da je neko prepoznao vrijednost umjetničkih djela u ovom slučaju fotografija - kazao je Omerović.

Različitim pristupima umjetnosti bh. fotografa Emila Grebenara, Kemala Hadžića, Mladena Pikulića, Almina Zrne, Milomira Kovačevića, Zijaha Gafića, Ervina Berbića, Amera Kapetanovića, Ivana Hrkaša, Harisa Čalkića, Midhata Poturovića, Andrije Vrdoljaka, Jure Vukadina, Imrane Kapetanović, Mitra Simikića, Jasmina Brutusu te Velije Hasanbegovića i Dženata Drekovića na večerašnjoj izložbi predstavljena je evolucija bh. fotografije kroz jedno određeno vrijeme.  

Nakon ove prve retrospektivne izložbe cilj je napraviti fundus koji će biti u galeriji, a zatim otvoriti i biblioteku te arhivu, što treba, kako poručuju autori, imati svaka država, pa i Bosna i Hercegovina. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Izložba 'Andrej meets a flower' sutra u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom