Bosna i Hercegovina     | 25.01.2019. 15:22 |

Forto - Berton: OSCE ostaje partner Vlade KS u borbi protiv korupcije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. januara (FENA) - Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Bruce Berton danas su razgovarali o aktuelnim temama u Kantonu Sarajevo sa posebnim naglaskom na oblast borbe protiv korupcije i reformske procese u obrazovanju.

Iz Misije OSCE-a u BiH su pozdravili utvrđivanje Nacrta zakona o porijeklu i prijavljivanju imovine imenovanih dužnosnika Kantona Sarajevo te izrazili nadu da će propisi koji uređuju preventivna djelovanja u sprečavanju korupcije biti harmonizirani na svim nivoima vlasti, saopćeno je iz Pres službe Kantona Sarajevo. 

Misija OSCE-a u BiH je u  proteklom periodu snažno podržavala rad vladinog tima za borbu protiv korupcije te isticala Kanton Sarajevo kao primjer i model dobre prakse po ovom pitanju. Svoju pomoć i podršku ponudili su u daljim aktivnostima u uređenju legislative, primjenama antikoruptivnih mjera i depolitizaciji nosioca tih procesa.

- Za nas će usvajanje Zakona o porijeklu i prijavljivanju imovine nosioca fukcija biti važan korak i poruka javnosti da smo ozbiljni i konkretni u borbi protiv korupcije. Nacrt zakona je u javnoj raspravi, očekujemo kvalitetne sugestije od svih zainteresiranih i zahvaljujemo se i Misiji OSCE-a u BiH što će biti konstruktivan partner u ovom važnom zadatku - poručio je premijer Forto.

 Kanton Sarajevo je, kako je naglašeno, primjer ostalim i u reformskim procesima u obrazovanju. Misija OSCE-a u BiH je prethodnih godina uspostavila dobru saradnju s Ministarstvom obrazovanja, nauke i mladih te se, kako su istakli na ovom sastanku, nadaju njenom daljem nastavku.

 U fokusu njihovog interesovanja je kurikularna reforma s posebnim akcentom na osnovno obrazovanje kao i djelovanje protiv svakog oblika diskriminacije i segragacije u obrazovnom procesu.

 Prema riječima premijera Forte u novom Budžetu KS dodatno je podržana kurikularna reforma, visoko obrazovanje i naučni projekt te naglasio da će kvalitet biti osnovna odrednica budućih procesa u obrazovnom sektoru.

 On je goste iz Misije OSCE-a u BiH upoznao i s mjerama i planovima Vlade Kantona protiv zagađenja zraka gdje su primarni pravci djelovanja energetska efikasnost i benefiti u oblasti transporta, navodi se u saopćenju.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Za podršku udruženjima, neprofitnim i studentskim organizacijama u KS 130.000 KM

Otvorena Tehnicijada - sportsko druženje srednjih stručnih i tehničkih škola Kantona Sarajevo

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana