Bosna i Hercegovina     | 25.01.2019. 15:16 |

Potvrđena optužnica protiv generala Ramiza Drekovića

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. januara (FENA) - Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 18. januara optužnicu koja Ramiza Drekovića tereti da je počinio krivično djelo ratni zločini protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, saopćeno je danas iz tog suda.

U optužnici je navedeno da je Ramiz Dreković, za vrijeme ratnog stanja i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini između Armije RBiH i Vojske Republike Srpske, kao komadant 4. korpusa ARBiH, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, i to odredbama člana 3. IV Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata od 12. augusta 1949. godine, člana 51., 57. i 85. Dopunskog protokola I uz Ženevske konvencije od 12. augusta 1949. godine, o zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba i odredbi člana 13. Dopunskog protokola II uz Ženevsku konvenciju od 12. augusta 1949. godine, o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba.

U periodu od 21.05.1995. godine do 07.06.1995. godine naredio je da se izvrši napad na većinsko srpsko civilno stanovništvo Kalinovika, i to na način što je naredio potčinjenim artiljerijskim jedinicama 4. korpusa ARBiH, lociranim na širem području Bjelimića, općina Konjic, da iz topova kalibra 130 mm, haubica kalibra 105 mm, 122 mm i 155 mm, izvrše napad na civilno stanovništvo i napad bez izbora cilja granatiranjem područja naseljenog mjesta Kalinovik, koji je za cilj imao i koji je prouzrokovao širenje straha i užasa među civilnim stanovništvom Kalinovika (teror), a pripadnici artiljerijskih jedinica 4. korpusa AR BiH su izvršavali navedene naredbe ispaljujući artiljerijske projektile velike razorne moći.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica za krijumčarenje oko 16 hiljada kutija cigareta

Sud BiH potvrdio optužnicu u predmetu Nijaz Halilović i drugi, primili dar u iznosu 20 eura

Podignuta optužnica protiv komandira Granične policije BiH - aerodrom Banja Luka

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana