Bosna i Hercegovina     | 25.01.2019. 12:08 |

Skupština KS - Prezentirani rezultati poslovanja 14 zdravstvenih ustanova

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 25. januara (FENA) - Skupština Kantona Sarajevo u nastavku sjednice razmatra danas izvještaj o poslovanju 14 zdravstvenih javnih ustanova, a čije je poslovanje ocijenjeno pozitivnim, s tim što su uočeni problemi nedostatka kadrova, obim poslova je povećan, a materijalno-tehničke mogućnosti su bile minimalne.

Izvještaj o poslovanju za 2017.godine, zastupnicima su prezentirali Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, Psihijatrijska bolnica KS, Apoteke Sarajevo, Dom zdravlja KS, Zavod za bolesti ovisnosti KS,  Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS, Zavod za javno zdravstvo KS.

Također je izvještaj prezentirao i Zavod za medicinu rada KS, Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS, Zavod za zaštitu zdravlja studenata Univerziteta u Sarajevu, JU Zavod za sportsku medicinu KS, Zavod za zdravstvenu zaštitu zaposlenika Ministarstva unutrašnjih poslova KS i Zavod zdravstvenog osiguranja KS.

U 2017.godini je u KCUS-u bilo zaposleno 3.365 radnika, što je za 88 manje nego u 2016.godini, a smanjenje je uzrokovano odlaskom u penziju. Samo u specijalističko konsultativnoj zdravstvenoj zaštiti evidentirano je 1.551.695 posjeta pacijenata. Ukupni prihodi ostvareni su u iznosu 217.089.995 KM, a rashodi 191.978.399 KM, a tu su uračunate plate, troškovi lijekova, laboratorijski i dijagnostički materijal.

I Zavod zdravstvenu zaštitu žena i materinstva ima pozitivan finansijski rezultat poslovanja u 2017.godini, u iznosu više od 5.000 KM, i nema dugova. Sa 88 uposlenih, realizirao je 213.882 posjeta, obavljeno više od 33.000 pregleda.

Osim nedostatka kadrova, predstavnici zdravstvenih institucija su ukazali i na problem nedostatka materijala, tehničke opreme, posebno dijagnostičke, te da se sredstva izdvajaju za popravku aparata koji su dotrajali.

Nakon predstavljanja izvještaja o poslovanju za 2017.godinu, data je pauza poslije koje će početi rasprava.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

Nastavljena deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta