Servisne informacije     | 25.01.2019. 11:10 |

Na području općina Tomislavgrad i Glamoč proglašeno stanje prirodne nesreće

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. januara (FENA) - Zbog snježnih nanosa obustavljen je promet na dionici R-418 Tomislavgrad - Prozor. 

Na snazi su zimski uvjeti vožnje, pa u skladu s tim dolazi do zabrane prometa priključnim vozilima preko planinskih prijevoja, gdje je kolvoz zasniježen, do stvaranja uvjeta za sigurno prometovanje.

Na području Unsko-sanskog kantona svi magistralni i regionalni putevi su prohodni. 

Saobraćaj se odvijao bez zastoja i vanrednih ograničenja po vlažnom i klizavom kolovozu.

Na području općine Kladanj i dalje je na snazi Stanje prirodne nesreće proglašeno 9. januara zbog visokih snježnih padavina.

Svi putevi na području Tuzlanskog kantona su prohodni, saobraćaj se odvija usporeno zbog zasnježenih kolovoza. Ekipe putne operative su na terenu, čiste snijeg sa kolovoza i posipaju sa posipnim materijalom.

Saobraćaj se na području Kantonu Sarajevo odvija po vlažnom i klizavom kolovozu.

Saobraćajnice I i II prioriteta su očišćene, kao i dio ulica III i IV prioriteta. Na održavanju prohodnosti istih angažovano je 56 specijalizovanih vozila, a na ručnom čišćenju snijega bit će angažovano 120 radnika KJP RAD. 

Na području Zeničko-dobojskog kantona saobraćaj se odvija na svim putnim pravcima bez zastoja. Zbog niskih temperatura kolovozi su zaleđeni i klizavi, zbog kiše je padala u toku noći. Na svim putnim pravcima na području općina Vareš i Olovo saobraćaj se odvija usporeno i otežano, zbog ugaženog snijega.

Autobuski saobraćaj na lokalnom nivou odvija se redovno, ali otežano zbog snijega u višim brdsko-planinskim linijama, gdje je visina snijega i do 30 centimetara.

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Snijeg koji je padao protekle noći, nije prouzrokovao veće probleme na području općine Pale u Federacije BiH. Zbog ugaženog snijega i poledice na putevima saobraćaj se odvija otežano i usporeno, posebno u visinskim predjelima Bara, Hranjenja i Krive Drage.                           

Na području Srednjobosanskog kantona otežano se prometuje na svim lokalnim putevima. Magistralne ceste su prohodne ali se preporučuje opreznija vožnja, zbog ugaženog snijega i leda na kolovozu.

Uslijed snježnih padavina na području općina Tomislavgrad i Glamoč proglašeno je stanje prirodne nesreće, tako da je došlo do obustave nastave u školama u pomenutim općinama.

Zbog snježnih padavina, na području Kantona 10 zatvorene su ceste: od 09.00 sati M - 15 Livno – Šujica, od 08.40 Tomislavgrad - Prozor-Rama  te od 08.30 sati Šujica - Kupres zatvorena za kamione.

Na području cijelog Kantona 10 promet se odvija otežano, zbog jakog vjetra i snježnih nanosa.

Lokalne ceste su zatvorene u općini Kupres, u smjeru Vukovsko i Zvirnjača, Bosansko Grahovo u smjeru Preodac, Tomislavgrad - Sarajlije i Tomislavgrad – Kongora, Drvar - Prekaja te Livno -  Donji Rujani i Livno Tušnica.

U četvrtak je Grad Livno uputio zahtjev za pomoć Oružane snage (OS) BiH radi angažovanja mašine (utovarivača), na saniranju posljedica snježnih padavina. Snijeg visine oko 70 cm prouzrokovao je zastoj u prometu na području grada. Do sada angažovana mehanizacija, nije u mogućnosti očistiti  puteve. Zbog najave novih padavina i pojačanja vjetra, potrebana je veća mašina a koju posjeduju OSBiH, saopćeno je iz FUCZ-a.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Kadribegović: Mine predstavljaju opasnost i nakon skoro 30 godina od završetka rata

Federalni štab civilne zaštite dodijelio priznanja za 53 kolektiva i pojedinca

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'