Bosna i Hercegovina     | 24.01.2019. 16:05 |

Nužna obustava prometa teških vozila preko mosta na GP Brčko – Gunja

FENA Saopćenje

BRČKO, 24. siječnja (FENA) - Vlada Brčko distrikta BiH na izvanrednoj je sjednici primila k znanju Informaciju o stanju mosta preko rijeke Save na graničnom prijelazu Brčko (BiH) – Gunja (HR) s elaboratom o utvrđivanju stanja, procjenom nosivosti i projektom sanacije opreme mosta, koju je napravila „IPSA“ d. o. o. iz Sarajeva.

Predstojnik Odjela za javne poslove u Vladi Brčko distrikta BiH Sabrija Jašarević rekao je da je u spomenutoj studiji IPSA instituta, među ostalim, navodi da se, imajući u vidu izrazito nepovoljne rezultate provjere na zamor, obustava prometa teških vozila smatra obveznom i žurnom.

Zaključkom koji je danas usvojen zadužuju se nadležni odjeli Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Odjel za javne poslove, Inspektorat, Policija Brčko distrikta BiH i JP „ Putevi Brčko“ da poduzmu žurne mjere u vezi s odvijanjem prometa na cestovnim komunikacijama do graničnog prijelaza na savskom mostu i od graničnog prijelaza u skladu s nalozima iz elaborata o stanju mosta.

Informacija Odjela za javne poslove s elaboratom bit će dostavljena predsjedavatelju Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Ministarstvu sigurnosti BiH i Ministarstvu komunikacija i prometa BiH, od kojih se traži žurno postupanje u vezi s ograničenjem javnog prometa na graničnom prijelazu Brčko – Gunja, priopćeno je iz Tajništva Vlade distrikta.

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine formirat će međuresorno povjerenstvo u kojem će biti predstavnici Odjela za javne poslove, Odjela za prostorno planiranje i imovinskopravne poslove, Odjela za gospodarski razvitak, šport i kulturu, Direkcije za financije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i Inspektorata, koje će u roku od deset dana predložiti alternativno rješenje za odvijanje teretnog prometa na granici između Gunje u Republici Hrvatskoj i Brčkog, kao i prijedlog za dugoročno ili trajno rješenje problema graničnog prijelaza u Brčkom.

Podsjećamo da je most pušten u promet 1894. godine. Izgrađen je za vrijeme Austro-Ugarske, a dva puta je rušen, tijekom Drugog svjetskog rata i u razdoblju od 1992. do 1995. godine. Godine 2000. ponovno je pušten u promet.

Na 62. izvanrednoj sjednici članovi Vlade Brčko distrikta BiH usvojili su Prijedlog zaključka kojim se predlaže Skupštini Brčko distrikta BiH donošenje Odluke o prihvatu lokacije Kladje, k. o. Donji Rahić, kao konačne za izgradnju centra za upravljanje otpadom.

Lokacija je predložena na temelju studije „DvokutProa“ Sarajevo i na temelju Strategije za zaštitu okoliša Brčko distrikta BiH za razdoblje 2016. – 2026. godine. Vlada i Skupština će na temelju donesenog zaključka usvojiti mjere i olakšice i stimulaciju za stanovništvo koje živi u neposrednoj blizini lokacije budućeg centra za upravljanje otpadom.

Predstojnik Odjela za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH Zoran Bulatović izrazio je zadovoljstvo zbog, kako je istaknuo, konačno postignute suglasnosti za odabir lokacije za izgradnju centra za upravljanjem otpadom i što će se negativni utjecaj na okoliš svesti na najmanju moguću mjeru.

"Taj bi centar isključivao sanitarnu deponiju i bio bi klasični centar za upravljanje otpadom, gdje bi se komunalni miješani otpad odvajao na frakcije koje bi se kasnije koristile za reciklažu kao goriva za razne objekte kao što su cementare, termoelektrane i sl., a organski dio bi se prerađivao u kompost, odnosno zemlju za potrebe staklenika, plastenika itd. s ciljem da se negativni utjecaj na okoliš svede na najmanju moguću mjeru. Sadašnja deponija nalazi se 50 metara od rijeke Save. Također, deponija je 2 kilometara zračne linije od središta grada i ona je odavno trebala biti riješena", kazao je Bulatović.

On je istaknuo da sada slijedi prijelazno razdoblje i privremeno rješenje za deponiranje otpada u Brčkom te postupak odabira najpovoljnijeg ponuđača za usluge privremenog odlaganja miješanog komunalnog otpada s teritorija Brčko distrikta BiH na neku od regionalnih lokacija ili deponija izvan Distrikta.

Usvojenim zaključkom odobreno je Odjelu za komunalne poslove da sredstva koja su već izdvojena u Proračunu za 2018. godinu iskoristi za nabavu mobilne pretovarne stanice s presom za otpad, specijalnog vozila, posebnih kontejnera te nabavu drugih neophodnih tehničkih uređaja koji će biti stavljeni na raspolaganje JP Komunalnom Brčko.

Na izvanrednom zasjedanju Vlade usvojen je i zaključak kojim se utvrđuju dokazi o izvršenim uplatama određenih obveza propisanih odredbama Pravilnika o registriranju vozila, navodi se u priopećnju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

U Brčkom održano državno takmičenje 'Misli mine' za učenike osnovnih škola u BiH

Počela akcija 'Za još ljepši Tomislavgrad'

Skupština Distrikta dala suglasnost na Odluku o usklađivanju plaća

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta