Ekonomija     | 24.01.2019. 15:08 |

Zvizdić na Svjetskom ekonomskom forumu

FENA Saopćenje

DAVOS, 24. januara (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić prisustvuje godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu koji ove godine okuplja oko 3.500 učesnika, 65 šefova država i vlada i oko 40 čelnika međunarodnih organizacija, saopćeno je iz kabineta predsjedavajućeg.

Predsjedavajući Zvizdić je danas prisustvovao neformalnom okupljanju svjetskih ekonomskih lidera „Vrhunac ili preokret za Evropu?“ na kojem se razgovaralo o potrebi jačanja EU i utvrđivanja vanjskopolitičkih prioriteta Evropske unije.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je prisustvovao i obraćanju generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa, koji je, između ostalog, istaknuo da će jedan od ciljeva UN biti poboljšanje kapaciteta država članica koje su manje razvijene i kojima treba podsticaj i pomoć kako bi mogli privući kvalitetnije investicije i kako bi mogli poboljšati svoj privredni razvoj.

Zvizdić je prisustvovao i panelu Novi poticaji za Evropu na kojem su panelisti bili premijeri Poljske, Nizozemske, Španije i evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrom, kao i obracanju austrijskog saveznog kancelara Sebastiana Kurza.

Na marginama Svjetskog ekonomskog foruma, predsjedavajući Zvizdic se susreo s premijerom Makedonije Zoranom Zaevom i čestitao mu na postignutom uspjehu u vezi sa promjenom imena njegove države. On je rekao da su građani Makedonije izabrali ispravan put koji ih vodi ka EU i NATO savezu.

Predsjedavajući Zvizdić se sastao i sa Marjanom Šarecom, premijerom Slovenije, i potvrdili su nastavak dobre saradnje između dvije države

Na ovogodišnjem Svjetskom ekonomskom forumu je predviđeno održavanje oko 350 sesija, a učesnici foruma će, kako je najavljeno, govoriti o širokom spektru tema, od globalne ekonomije do klimatske krize.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Zvizdić čestitao Pesah: Želim da vam dani praznika budu ispunjeni srećom i zadovoljstvom

Zvizdić uputio čestitku povodom Ramazanskog bajrama

Bećirović u Briselu razgovarao s predstavnicima udruženja bh. dijaspore

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta