Bosna i Hercegovina     | 24.01.2019. 15:26 |

Potpisano novih 15 ugovora za projekte podrške održivom povratku

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. januara (FENA) - Općina Novi Grad Sarajevo rebalansom budžeta za 2018. godinu izdvojila je dodatnih 40.000 konvertibilnih maraka za podršku održivom povratku na područje manjeg bh. entiteta.

Ugovori su potpisani s još 15 korisnika, uglavnom pojedinaca, te jednim udruženjem, i dvije općine - Općinom Kalinovik i Općinom Rudo.

- Grant za pomoć povratnicima u prijeratna mjesta prebivališta, Općina Novi Grad Sarajevo realizuje već duži vremenski period. Za pomoć održivom povratku Općina Novi Grad Sarajevo u prošloj godini izdvojila je 160.000 KM, a na prijedlog koordinacionog odbora za povratnike rebalansom budžeta izdvojena su i dodatna sredstva. Radi se o projektima elektrifikacije, priključaka vode, izgradnje i uvezivanja putne infrastrukture, kupovinu stoke, motokultivatora i drugih mašina, te nabavku građevinskog materijala - rekao je Tajib Delalić pomoćnik načelnika Službe za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo.

Sulejmana Gluhić iz sela Purtići, Općina Rogatica, sredstva koja su joj dodjeljena iskoristit će za kupovinu krave.

- Povratnik sam u Žepu u selo Purtiće od 2000. godine. Živim sa svoja dva sina od poljoprivrede i stočarstva i kupovina krave olakšat će mi život na selu - kazala je Gluhić.

Mehmed Ćubara izdvojenim sredstvima finansirat će put u dužini od 14 kilometara koji spaja više sela.

- Dio sredstava za putnu infrastrukturu u prošloj godini izdvojila je TIKA-a, a i sredstva od Općine Novi Grad Sarajevo koristit ćemo da isfinasiramo put koji povezuje sela Bogdašiće-Džankiće-Bjeli Potok-Brodar i vraća se u Međeđu - kazao je Ćubara. 

Ugovorima koji su potpisani, projekti će biti podržani u iznosu od 2.000 KM do 5.000 KM, saopćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Općina Novi Grad: Potpisani ugovori za sufinansiranje troškova poslovanja početnika u biznisu

Općina Novi Grad - Potpisani ugovori za stipendiranje uspješnih sportista, učenika i studenata

Općina Novi Grad Sarajevo - Po 500 KM za još 43 porodice sa blizancima, trećim i više djece

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!