Ekonomija     | 24.01.2019. 11:06 |

Bandić: Međudržavni sporazumi ključni za sigurno upravljanje radnim migracijama

FENA Saopćenje

SARAJEVO/BEOGRAD, 24. januara (FENA) - Najsigurniji način upravljanja radnim migracijama je postojanje pravnog okvira, odnosno međudržavnih sporazuma, koji reguliraju zapošljavanje državljana u drugoj zemlji, ocijenio je direktor Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine Muamer Bandić.

Bandić predvodi bh. delegaciju na dvodnevnoj radionici transnacionalne radne grupe, organiziranoj u okviru DRIM projekta (Dunavski region za ekonomske integracije migranata), a koja se danas i sutra, 24. i 25. januara, održava u Beogradu.

Teme radionica fokusirane su na problematiku širenja informacija ka radnim i drugim mobilnim pojedincima s dvostrukim ciljem,  kako pomoći migrantima da na legalan i siguran način dođu do radnih mjesta u državama domaćinima, te državama olakšati upravljanje migracijama.

Direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH je istakao da je jedan od problema koji se tiče zapošljavanja migranata nedovoljna informiranost o načinima odlaska na rad u inostranstvo, ali i o ulozi Agencije za rad i zapošljavanje BiH u procesu radnih migracija.

- Naša iskustva govore da međudržavni sporazumi omogućavaju sigurnost i zaštitu radnika na radu u drugim državama, omogućavaju legalno zapošljavanje te onemogućavaju prevare prilikom zapošljavanja - dodao je Bandić.

Također, takav pristup pomaže državi iz koje odlazi radna snaga na rad u inostranstvo upravljanje migracijama u kontekstu potreba domaćeg tržišta rada, odnosno posredovanje u zapošljavanju samo one radne snage koja čini višak na domaćem tržištu rada.

U okviru saradnje Agencije s DRIM projektom izrađena je informacijska platforma Dunavski kompas putem kojeg su dostupne informacije bh. građanima o radnim migracijama u osam država članica Dunavske regije (Njemačka, Austrija, Češka, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Slovenija i Srbija).

Uz pomoć ove aplikacije svi kandidati zainteresirani za odlazak u jednu od država članica Dunavske regije mogu dobiti sve relevantne informacije o načinu zasnivanja radnog odnosa u ovim državama, što je ključno da se eliminiraju moguće zloupotrebe radnika na radu u inostranstvu, saopćeno je iz Agencije.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

LDA Mostar organizira radionicu za mlade poduzetnike

U Mostaru radionica o stanju i problemima energetske tranzicije u BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana