Bosna i Hercegovina     | 23.01.2019. 20:25 |

Dodik i Džaferović primili delegaciju Biroa Nacionalne garde SAD

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. januara (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i član Predsjedništva Šefik Džaferović primili su delegaciju Biroa Nacionalne garde Sjedinjenih Američkih Država, predvođenu načelnikom Biroa generalom Josephom Lengyelom.

 Ovom prilikom članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost Vladi SAD-a za dugogodišnju podršku u reformi odbrane BiH te na kontinuiranoj pomoći u reformskim procesima. Također, istaknuli su uspješnu saradnju i pomoć, kroz više programa, koje su Oružane snage BiH imale u toku 15 godina uspješne saradnje, koja se nastavlja, s Nacionalnom gardom države Meryland u okviru Programa državnog partnerstva.

Sagovornici su tom prilikom istaknuli očekivanja da će se ta saradnja proširiti i na civilni i poslovni sektor, a general Lengyel je izrazio zainteresiranost da će se uspješno uspostaviti i saradnja OS BiH i s nacionalnim gardama drugih saveznih američkih država.

General Joseph L. Lengyel se posebno zahvalio članovima Predsjedništva BiH za angažman OS BiH u brojnim mirovnim misijima u Maliju, Kongu i Centralnoafričkoj Republici, te Iraku i Afganistanu u kojima je, u samo te dvije misije, dosad učestvovalo 454 pripadnika OSBiH zajedno s trupama Vojske SAD-a.

Članovi Predsjedništva BiH upoznali su generala Josepha L. Lengyela s političkom situacijom u BiH i o procesu konstituiranja vlasti na svim nivoima.

Sastanku su uime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića prisustvovali savjetnici Branimir Jukić i Vanja Filipović.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo