Bosna i Hercegovina     | 23.01.2019. 17:59 |

Ispitivanjem vještaka Sahačića nastavljeno suđenje Edinu Arslanagiću i drugima

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 23. januara (FENA) - Direktnim ispitivanjem sudskog vještaka finansijske struke Salke Sahačića, danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) nastavljeno suđenje u predmetu Edin Arslanagić i drugi, s fokusom na nalaze i mišljenja vještaka u vezi s izgradnjom apartmanskog naselja "Babin do" na Bjelašnici, odnosno zajedničko ulaganje kompanije „Bosnalijek“ i firme „Brštanica“, te određene usluge firme "Carpe Diem“ kao dobavljača.

Temeljem nalaza koje je sačinio po naredbi za dopunu vještačenja, vještak Sahačić je ustanovio da je Bosnalijek bez procedure prikupljanja ponuda i izbora najboljeg ponuđača sklopio Ugovor o izvođenju građevinsko-zanatskih radova s Brštanicom, iako je znao da ova firma ne obavlja građevinsku djelatnost. Slično se odnosi i na firmu HING d.o.o. s kojom je, također, zaključen ugovor bez spomenute procedure/odabira, iako ni ta firma nema potencijala niti građevinske operative.      

Radi se o dopuni nalaza koji je vještak sačinio 24. jula 2014. godine, a na temelju Naredbe Kantonalnog tužiteljstva od 22. novembra 2013. godine.

S obzirom na nepreciznost prvog nalaza koji se odnosio na 'partnerstvo' u izgradnji apartmanskog naselja, vještak je na temelju naredbe od 12. novembra 2014. godine ostvario uvid u finansijsku dokumentaciju Bosnalijeka, i zajednički račun u vezi sa spomenutom investicijom te sačino novi nalaz, ustanovivši kako su ukupni troškovi tog projekta iznosili 13.736.269. KM.

Prema prezentiranom nalazu, u ukupnom iznosu Bosnalijek je participirao s 2.040.589 KM, HING d.o.o. u s 7.656.405 KM (iznos koji je ispostavio u sklopu osam privremenih situacija), a udio Brštanice iznosio je 4.039.274 KM.

Istovremeno, vrijednost 15 apartmana koji su, u skladu s ugovorom o zajedničkom finansiranju, pripali Bosnalijeku iznosila je 2.951.472 KM čemu treba dodati i iznos od 48.258 KM uplaćen na račun Bosnalijeka, tako da je ostvarena dobit/prihod ove kompanije od ulaganja, kako se u nalazu navodi, iznosila 774.930 KM.

Odbrana optuženih u ovom predmetu - advokati Senka Nožica, Edina Rešidović i Senad Kreho  uputili su prigovore u vezi s određenim iznosima i nejasnoćama iz prethodnog nalaza, te zbog dokumenata/naredbi Tužiteljstva u koje odbrana nije imala uvida, pozivajući se na pravo da joj se učine dostupnim svi materijali kojima optužba raspolaže.

Zastupnik optužbe, tužitelj Sead Kreštalica je insistirao da se vještak izjasni - da li je uvidom u analitičke kartice vidio kredit u iznosu od sedam miliona od Hypo Adria Alpe Bank u kojem se kao dužni i sudužnik pojavljuju Brštanica i Bosnalijek, na što je vještak kazao da je imao uvid u taj dokument, ali da nije bio relevantan u kontekstu spomenute naredbe za dopunu vještačenja.  

Odbrana se usprotivila tom pitanju, uz opasku da se radi o segmentu koji nije spomenut u naredbi, niti u nalazu.

Ostatak direktnog ispitivanja odnosio se na vještačenje/nalaz od 9. septembra 2015., sačinjen po naredbi Tužiteljstva od 22. jula iste godine, a u čijem je fokusu bilo poslovanje firme Carpe Diem u inkriminiranom periodu od 2006-2011. u kojem je ova firma pružala određene usluge Bosnalijeku (nabavka sitnog inventara i drugog materijala, usluge prijevoza, održavanje i čišćenje apartmanskog naselja).

Uvidom u finansijsku i administraivno-tehničku dokumentaciju, te raniji nalaz i dostavljene analitičke kartice dobavljača (firme Carpe Diem) vještak je utvrdio kako je temeljem spomenutih usluga ostvaren ukupna promet u iznosu od 4.531.097 KM, čime su obuhvaćeni - fakturisane usluge prijevoza, naknade za robu u tranzitu i potraživanja na ime usluga održavanja i čišćenja.

Zatupnik optužbe je nakon direktnog ispitivanja vještaka u vezi s četiri prezentirana nalaza i mišljenja te nalaze, kao i naredbe Tužiteljstva uložio u sudski spis.

Optužnica Edina Arslanagića, bivšeg generalnog direktora Bosnalijeka, Šefika Handžića, Hasana Šepu, Aidu Selvić i Jasmina Šepu tereti za inkriminacije, koje su, prema tužbenim navodima, počinili kao uposlenici firmi – Bosnalijek d.d. Sarajevo, Brštanica d.o.o. Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo.

Akteri slučaja terete se za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlaštenja, pranjem novca, poreznom utajom i krivotvorenjem službenih isprava, te sklapanjem štetnih ugovora, a u vezi s poslovanjem preduzeća ‘Bosnalijek’ u inkriminiranom periodu.

Amar Arslanagić, jedan od optuženih u ovom predmetu, nalazi se u Sjedinjenim Američkim Državama i s obzirom na to da je nedostupan bh. vlastima za njim je raspisana međunarodna potjernica.

Nastavak suđenja u ovom predmetu zakazan je za 30. januar, kada bi odbrana trebala unakrsno ispitati vještaka Sahačića. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Regionalni čelnik AfD-a na suđenju u Njemačkoj zbog korištenja nacističke parole

Dodikov advokatski tim tvrdi da Tužilaštvo BiH nije dokazalo ništa i da je suđenje čista politika

U New Yorku počeo historijski krivični postupak protiv Donalda Trumpa

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta