Bosna i Hercegovina     | 23.01.2019. 18:52 |

Prioritet institucionalnoj i uređivačkoj nezavisnosti javnog medijskog servisa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. januara (FENA) - Institucionalna i uređivačka nezavisnost javnog medijskog servisa je fundamentalni princip njegovog funkcioniranja, a u BiH on još uvijek predstavlja izazov, kao što su izazovi i jasna podjela upravnih i nadzornih nadležnosti i ovlaštenja, finansijska stabilnost, međusobni odnosi tri emitera javnog medijskog sistema, te njegova dalja profesionalizacija.

Zaključci su to drugog dana okruglog stola „Javni RTV servis u BiH - finansiranje, upravljanje i regulacija“, koji je juče i danas održan u Sarajevu u okviru regionalnog EU projekta podrške javnim medijskim servisima zapadnog Balkana. 

- Javni servisi služe građanima, i građani treba njima da upravljaju, a pravni i regulatorni okvir to treba da omogući, upravo sprječavajući političko uslovljavanje - kazala je Radka Bečeva, direktorica EBU Centra za odnose s članicama u centralnoj i istočnoj Evropi predstavljajući „Izvještaj o izazovima s kojima se suočavaju savjeti/nadzorni organi javnih servisa u zemljama zapadnog Balkana“.

Preporuke za unapređenje javnog medijskog sistema u BiH dao je šef Misije OSCE-a u BiH, ambasador Bruce G. Berton koji je otvorio skup.

Preporuke se tiču dosljednog sprovođenja zakona, odnosno njihove reforme kojima bi se uskladio pravni okvir za funkcioniranje javnih medijskih servisa na teritoriji čitave države, osigurala nepolitizirana imenovanja upravnih i nadzornih tijela i uspostavio sistem stabilnog finansiranja BHRT-a i entitetskih emitera.

- Od ključne je važnosti osigurati da javni emiteri u BiH dobijaju finansijska sredstva neophodna za ispunjenje njihove misije. Naročito u modernom digitalnom dobu moramo se pobrinuti da javni medijski servisi ostanu konkurentni i da poštuju visoke novinarske standarde kako bi građani BiH imali povjerenja u njihov kvalitet i kako bi za njih predstavljali vjerodostojan izvor informacija - kazao je ambasador Berton.

O dosadašnjoj praksi u provedbi zakonodavnih rješenja koja regulišu poziciju javnog        medijskog servisa, kao i potencijalnim novim zakonskim rješenjima govorili su zastupnici  u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH - Nikola Lovrinović, Damir Arnaut i Šemsudin Mehmedović.

Kriterije za odabir članova upravnih odbora javnih servisa predstavila je Helena Mandić, pomoćnica direktora za emitovanje RAK-a, dok je o obezbjeđivanju uslova za institucionalnu i uređivačku nezavisnost javnih servisa govorio Radenko Udovičić, dekan Fakulteta društvenih znanosti dr. Milenka Brkića.

Okrugli što je okupio eksperte Evropske radiodifuzne unije, nacionalne  medijske eksperte i relevantne institucije među kojima tri emitera sistema javnog RTV servisa, parlamenta, vlade, regulatornog tijela i civilnog sektora.

Okrugli sto, koji je organizovan u partnerstvu sa BHRT, dio je projekta tehničke podrške javnim medijskim servisima zapadnog Balkana koji finansira Evropska unija, a čiji je cilj doprinos reformama i profesionalnom razvoju medijskih javnih servisa na zapadnom Balkanu kako bi se podstakla produkcija pluralističkog, nezavisnog i vjerodostojnog programskog sadržaja. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta