Svijet     | 23.01.2019. 16:58 |

Latvijski poslanici odobrili novu koalicijsku vladu

FENA Internet

RIGA, 23. januara (FENA) - Latvijski poslanici u srijedu su odobrili novu koalicijsku vladu desnog centra u toj baltičkoj republici, objavila je pres-služba parlamenta.

Nova vlada, predvođena premijerom  Krisjanisom Karinsiom iz stranke desnog centra Novo jedinstvo, odobrena je na vanrednoj sjednici parlamenta sa 61 naprema 39 glasova.

Latvijsku novu petostranačku koaliciju čine Novo jedinstvo, Nova konzervativna stranka, liberalna Alijansa za razvoj, desničarska Nacionalna alijansa i stranka KPV LV.

Koalicijski sporazum postignut je nakon tri mjeseca pregovora, najdužih od stjecanja nezavisnosti Latvije početkom 1990-ih.

Dvojica mandatara za premijera, Janis Bordans iz Nove konzervativne stranke, i Aldis Gobzems iz KPV LV, nisu uspjeli formirati vladu u duboko podijeljenom parlamentu koji ima sedam stranačkih frakcija.

Karins je, ipak, uspio postići sporazum, i pored činjenice da njegova stranka Novo jedinstvo ima najmanji broj mjesta u parlamentu.

Centristička unija Zelenih i Farmera, koja je bila vodeći partner u odlazećoj latvijskoj vladajućoj koaliciji, kao i ljevičarska Stranka harmonije, ostali su u opoziciji.

Također, grupa od pet poslanika stranke KPV LV, koja se zvanično pridružila vladajućoj koaliciji, saopćila je u prošloj sedmici da neće glasati za vladu pod Karinsovim vodstvom i da će se svrstati uz opoziciju, prenosi Xinhua.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Vlada Županije Posavske: Za zaštitu okoliša 430.000 KM, sanaciju cesta 599.000 KM

Ukrajina i Latvija potpisale desetogodišnji bilateralni sigurnosni sporazum

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'