Bosna i Hercegovina     | 23.01.2019. 14:43 |

VSTVBiH - Tadić, Kajmaković i Halilović predstavili programe

FENA Jasmina Čusto

SARAJEVO, 23. januara (FENA) - Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) danas bi trebalo imenovati novog glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH.

Završeno je predstavljanje i prezentovanje programa kandidata za poziciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH, a prema bodovnoj rang listi prva je Gordana Tadić (134,2), Diana Kajmaković (133) i Munib Halilović (131,6).

Nakon jednosatne pauze članovi VSTV-a počet će s raspravom o glavnom tužiocu.

Ta pozicija ostala je upražnjena 2016. godine, kada je bivši glavni tužilac Goran Salihović, odlukom VSTV-a, najprije suspendiran, a zatim i pravomoćno smijenjen s te funkcije.

Tužilaštvo BiH danas će dobiti stalnog šefa te državne pravosudne institucije na mandat od šest godina. U utrci za tu poziciju u užem izboru ostali su Gordana Tadić, v. d. glavnog tužioca, državna tužiteljica Diana Kajmaković i federalni tužilac Munib Halilović.   

Oni su članovima VSTV-a iznijeli programe rada.

Tadić, Kajmaković i Halilović ostali su u najužem izboru od 11 kandidata prijavljenih na konkurs VSTV-a. Podvijeće VSTV-a odlučilo je krajem prošle godine da su, nakon izmjena Pravilnika VSTV-a, najbolje ocjene dobila ta tri kandidata, koja imaju i najveće iskustvo u dosadašnjem radu.

Članovi VSTS BiH danas su okončali raspravu o izvještaju o sastanku održanom 28. decembra 2018. u Banjoj Luci povodom slučaja Dragičević, te o dopisu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića. Tačka je bila zatvorena za javnost.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Visoka pravosudna delegacija Republike Turske u posjeti VSTV-u BiH

VSTV potvrdio smjenu Kajmaković na poziciju državne tužiteljice

VSTV osudilo zloupotrebu portala za neprimjereno pisanje o nosiocima pravosudnih funkcija

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu