Svijet     | 23.01.2019. 12:56 |

Fox: Odgoda Brexita bila bi 'katastrofalna'

FENA Internet

LONDON, 23. januara (FENA) - Odgoda ili otkazivanje Brexita predstavljali bi "katastrofalno" kršenje povjerenja izbornog tijela i bili bi gori ishod od napuštanja EU bez sporazuma, izjavio je u srijedu britanski ministar trgovine Liam Fox.

Ministar koji se zalaže za Brexit izjavio je za program "Today" BBC-jevog Radija 4 da se insistiranjem na odgodi zapravo želi zaustaviti  Brexit.

Kazao je da je to "najgori ishod" trenutnih sporenja.

Poslanici su predložili alternativne planove sporazumu koji je premijerka Theresa May postigla s EU, uključujući i traženje produženja datuma britanskog napuštanja bloka - koji je prvobitno zakazan za 29. mart.

Premijerka je, međutim, izjavila da je "pravi put" da se odbaci Brexit bez sporazuma usvajanje njenog sporazuma o odlasku iz EU. 

Na osnovu trenutnog zakona, Ujedinjeno Kraljevstvo napušta EU 29. marta bez obzira da li je postignut sporazum ili ne. Odluka o napuštanju bloka donesena je s 52 naprema 48 posto glasova na  referendumu u junu 2016.

Fox je izjavio da bi poslanici trebali razmisliti o "političkim posljedicama" odgađanja Brexita, a ne samo o "kratkoročnim ekonomskim posljedicama".

- Nema nikakve sumnje da je napuštanje sa sporazumom i minimiziranje prekida i za Ujedinjeno Kraljevstvo i za naše partnere iz EU u našem najboljom interesu - kazao je britanski ministar.

- Ja, međutim, mislim da bi najpogubniji ishod da parlament, koji je obećao poštovati rezultat referenduma, okrene leđa glasačima i saopći da neće poštovati njihovu volju - izjavio je Fox. 

 

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ambasada Rusije u BiH - Pozivamo strane u BiH da pokažu mudrost, strpljenje, kompromisni pristup

Ambasada Rusije u BiH - Christian Schmidt nije legitiman visoki predstavnik u BiH

Guterres: Svijetu je potreban kompromis

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana