Bosna i Hercegovina     | 23.01.2019. 10:55 |

FUCZ - Teško prometovanje zbog snijega na mnogim lokalnim putevima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. januara (FENA) - Na području općine Kladanj u Tuzlanskom kantonu i dalje je na snazi Stanje prirodne nesreće, proglašeno 9. januara zbog visokih sniježnih padavina, navodi se u redovnom izvještaju Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) o stanju u Federaciji BiH za 22./23. januara.

Visina snijega u 07.00 sati (cm) iznosila je: Bjelašnica 185; Han Pijesak 77; Ivan Sedlo 69; Čemerno 56; Livno 46; Mrkonjić Grad 42; Bugojno 40; Jajce 33; Bihać 31; Sokolac 23; Bosanski Novi 18; Doboj, Sarajevo 17; Sanski Most 16; Gradačac, Srebrenica 15; Banja Luka 13; Tuzla 12; Prijedor 11; Zenica 9; Rudo 7; Bosanska Gradiška, Gacko 6; Bijeljina, Višegrad 5.

Svi magistralni i regionalni putevi na području Unsko-sanskog kantona su prohodni. Zbog snježnih padavina saobraćaj se odvija usporeno. Na dionici Bihać-Ključ, Bos.Petrovac - Drvar obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila sa prikolicom i šlepere. Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj je obustavljen saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnom prelazu Izačić.

Saobraćaj na području Kantona Sarajevo odvija se uredno, osim na dionicama na kojima se izvode planirani radovi, gdje se saobraćaj odvija po posebnom režimu.

Saobraćajnice I prioriteta u KS su očišćene, kao i većina ulica II prioriteta. Na čišćenju saobraćajnica II i III prioriteta angažovano je 56 specijalizovanih vozila. Na ručnom čišćenju je angažovano 125 radnika.

Na području Zeničko-dobojskog kantona saobraćaj se odvija na svim putnim pravcima bez zastoja. Zbog niskih temperatura kolovozi su mjestimično zaleđeni i klizavi ovoga jutra. Na svim putnim pravcima na području općina Vareš i Olovo saobraćaj se odvija usporeno i otežano za autobuski saobraćaj, zbog ugaženog snijega.

Na snazi su zimski uslovi vožnje, pa u skladu s tim, a zbog obilnijih sniježnih padavina, može doći do zabrane saobraćaja vozila sa priključnim vozilima na planinskim prevojima, gdje su putevi zasniježeni do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje. Također, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima. Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila vozila  se saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Zbog snijega koji neprestano pada u Srednjobosanskom kantonu teško se prometuje na svim lokalnim putevima. Magistralne ceste su prohodne, ali se preporučuje opreznija vožnja zbog ugaženog snijega i leda na kolovozu.

Na području Kantona 10 u posljednja 24 sata intenzivno pada snijeg, visina snijega je od 40 cm do 80 cm. Obilne padavine stvaraju probleme u prometu, gdje je većina prometnica prekrivena snijegom i ledom. Na putnom pravcu Livno – Šuica - Kupres ima i mjestimičnih nanosa snijega na kolovoz, što na tim dijelovima dodatno otežava promet. Svi magistralni putni pravci  su prohodni.

Najteže je stanje na lokalnim prometnicama gdje je većina prometnica zatvorena. Mnoga sela na području Kantona 10 su odsječena od općinskih središta. Najteže stanje je na području općina Glamoč gdje je nemoguće doći do sela Rore i Pribelja, te na području općine Kupres, prema naselju Vukovsko. Nema dojava da je neko životno ugrožen.

U Livnu, Tomislavgradu i Bosanskom Grahovu nema nastave u osnovnim i srednjim školama. Za sutra je odgođena i nastava u općini Glamoč.

Na prometnici  M-15  Livno – Šuica zbog izlaska konja potreban je oprez i ograničenje brzine.

Federalna uprava civilne zaštite u stalnom je kontaktu s policijom, timovima GSS-a i ostalim službama koje su u proteklom periodu bile uključene u potragu za El-Eminom Hadžićem, koji je nestao u vikend naselju Ponijeri kod Kaknja. U slučaju poboljšanja vremenskih uslova ili informacija koje će ukazivati na novi trag, potraga će odmah biti intenzivirana, saopćeno je iz FUCZ-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

ILO: Ilegalni pofiti od prisilnog rada porasli na 'opscenih' 236 milijardi dolara godišnje

Federalni štab civilne zaštite dodijelio priznanja za 53 kolektiva i pojedinca

FUCZ - Izvučeno vozilo iz Bregave, u njemu nađeno jedno beživotno tijelo

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo