Bosna i Hercegovina     | 23.01.2019. 10:37 |

Constantinescu izrazila potporu Rumunije evropskim integracijama BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. januara (FENA) - Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak razgovarao je jučer s ambasadoricom Rumunije u BiH Danom-Manuelom Constantinescu o prioritetima predsjedanja Rumunije Vijećem Evropske unije, te o aktualnoj situaciji u BiH i procesu evropskih integracija.

Constantinescu je izrazila punu potporu Rumunije evropskim integracijama BiH.

Na sastanku je predstavila program rumunskog predsjedništva Vijećem EU „Kohezija, zajednička evropska vrijednost“ naglasivši kako će šest mjeseci rumunskog predsjedanja biti obilježeno iznimno važnim događajima, Brexitom, izborima za Evropski parlament te samitom u Sibiuu, na kojem zemlje članice trebaju definirati obrise buduće Evropske unije nakon izlaska Velike Britanije. Posebno je istaknula da će proširenje EU na zapadni Balkan biti jedan od prioriteta rumunskog predsjedanja Vijećem EU, uz pitanja mladih.

Crnadak je potvrdio sudjelovanje na sastanku ministara vanjskih poslova članica EU i zapadnog Balkana 1. februara u Bukureštu, a na poziv ministra vanjskih poslova Rumunije Teodora Melescanua.

Na sastanku je bilo riječi i o sastanku Radne grupe za područje zapadnog Balkana (COWEB)-Komiteta visokih dužnosnika SEECP-a koji će Rumuniju za vrijeme predsjedanja Vijećem EU zajedno s BiH, koja predsjeda Procesom za suradnju u jugoistočnoj Europi (SEECP), organizirati u martu u Sarajevu, saopćeno je iz MVP-a BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!