Svijet     | 22.01.2019. 15:20 |

Evropska komisija - Brexit bez sporazuma podrazumijeva "tvrdu granicu" s Irskom

FENA Internet

BRUXELLES, 22. januara (FENA) - Sjeverna Irska pod britanskom vladavinom automatski će imati "tvrdu granicu" s južnim susjedom ukoliko Britanija napusti Evropsku uniju bez sporazuma, izjaavio je u utorak portparol Evropske komisije Margaritis Schinas.

U izjavi novinarima, Schinas je ponovio poziciju Evropske unije da će Irska, poput ostalih država članica EU, morati da provodi evropske carinske i ostale provjere na uvozne robe iz Brirtanije nakon Brexita u odsustvu posebnog sporazuma.

Bruxelles i Dublin insisistraju kod britanske vlade da pristane na sporazum o odlasku kako bi olakšala britansko napuštanje bloka koje bi osiguiralo da kopnena granica neće potaknuti novo nasilje u nemirnoj Sjevernoj Irskoj.

Na novinarsko insistiranje da pruži poziciju EU prema osiguranju toga da granica ostane nepromijenjena u odnosu na mirovni sporazum iz 1998. o britanskoj pokrajini, Schinas je kazao: "Ako želite da me satjerate u ugao i da spekuliram šta bi se moglo desiti u scenariju bez sporazuma za Irsku, mislim da je to prilično očito - bit će tvrda granica".  

Predanost unije Sporazumu od Velikog petka "neizbježno će morati uzeti u obzir tu činjenicu", dodao je on, insistirajući da će EU stati iza mirovnog sporazuma koji je okončao trodecenijski sukob.

Tvorci politike pružili su malo detalja o tome šta bi se moglo desiti s irskom granicom u slučaju britanskog napuštanja EU bez sporazuma 29. marta. EU tvrdi da neće dopustiti situaciju u kojoj bi britanske robe mogle ući na njeno jedinstveno tržište bez regulativa koje se primjenjuju širom bloka, prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Belgijsko predsjedništvo EU i Evropska komisija pozivaju na hitnu akciju za zaštitu prava palestinske djece

Habota: Evropska komisija poslala ključne poruke građanima i bh. vlastima

Ćudić: BiH mora iskoristiti novi zamah na evropskom putu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana