Bosna i Hercegovina     | 22.01.2019. 15:50 |

Na sjednici Vijeća ministara BiH o investicijama, razvoju i iseljeništvu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. januara (FENA) - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, donijelo je danas Odluku o nepreferencijalnom porijeklu robe u cilju zaštite privrednika i javnog interesa.

Donošenjem te odluke želi se osigurati da svi učesnici u postupku imaju tačno utvrđena prava, obaveze i odgovornosti.

Odlukom se, između ostalog, propisuju uvjeti i postupak za stjecanje nepreferencijalnog porijekla robe, potrebna dokumentacija, administrativna saradnja te kontrola i nadzor.

Ova odluka polazi od Zakona carinskoj politici u BiH, propisa EU koji reguliraju ovu oblast, pravila Svjetske trgovinske organizacije i smjernica Svjetske carinske organizacije, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

Produženje privremenog boravka Sirijcima

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o utvrđivanju opravdanih razloga humanitarne prirode za produženje privremenog boravka državljanima Sirijske Arapske Republike.

Pod opravdanim razlozima humanitarne prirode smatraju se nepovoljna sigurnosna situacija i stanje životne ugroženosti u Sirijskoj Arapskoj Republici.

Produženje privremenog boravka iz humanitarnih razloga u trajanju najduže do jedne godine može se odobriti državljaninu Sirijske Arapske Republike na njegov zahtjev ukoliko ima odobrenje privremenog boravka izdato na osnovu ove odluke i koje nije protivno Zakonu o strancima.

Postupak za produženje privremenog boravka iz humanitarnih razloga provodi Služba za poslove sa strancima.

Protiv rješenja  Službe stranac može izjaviti žalbu Ministarstvu sigurnosti BiH.

Certificiranje šuma u BiH

Više od pola državnih šuma je certificirano, navodi se u Informaciji o koordinaciji i usklađivanju procedura za ispunjavanje međunarodnih obaveza i trgovinskih standarda u vezi sa Uredbom o drvetu Evropskog parlamenta i Vijeća EU o utvrđivanju obaveza privrednih subjekata koji stavljaju u promet drvo i proizvode od drveta koju je usvojilo Vijeće ministara BiH danas na sjednici.

Prema Informaciji Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, šest javnih šumsko-privrednih preduzeća posjeduje FSC FM/COC certifikate, dok su ostala preduzeća u fazi pripreme za certificiranje šuma ili planiraju ući u ovaj proces.

Certificiranje državnih šuma u BiH evidentno je dovelo do rasta izvoza drvnog sektora koji ostvaruje pozitivni trgovinski bilans i u ukupnom  bh. izvozu učestvuje sa 12 posto.

Ovaj sektor izvozno je orijentiran i ostvaruje suficit u međunarodnoj razmjeni sa stalnim trendom povećanja izvoza i ubraja se u najznačajnije izvoznike BiH.

U 2016. godini izvoz državnog sektora iznosio je 1.188.865.450 KM, što je za 12,1 posto više u odnosu na 2015. godinu, a u 2017. godini povećan je za 9,2 posto i dosegao je 1.297.918.763 KM.  

Kontinuirano se radi na harmonizaciji propisa u oblasti ribarstva

Vijeće ministara BiH usvojilo je informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o poduzimanju aktivnosti na usklađivanju domaćeg zakonodavstva i provođenju acquisa za oblast ribarstva i akvakulture.

Ministarstvo će u narednom periodu biti fokusirano na harmonizaciju propisa, promoviranje ove privredne grane, apliciranje za međunarodne fondove za razvoj istraživačke infrastrukture, poboljšanje unutrašnje koordinacije i kontrole te unapređenje međunarodne saradnje.

Ukupna proizvodnja konzumne ribe u 2017. godini iznosila je 3.761 tonu, od čega se 81 posto odnosi na uzgoj pastrmke.

U ovoj oblasti ima prostora za unapređenje, jer se kapaciteti za proizvodnju svih vrsta ribe u BiH procjenjuju na oko 13.000 tona.

Riba i riblji proizvodi su jedan od strateških proizvoda animalnog porijekla koje BiH može izvoziti u Evropsku uniju.

Poljoprivredno zemljište je značajan razvojni potencijal

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o poduzetim mjerama u oblasti politike poljoprivrednog zemljišta u kojoj se navodi da postoje značajni razvojni potencijali u ovoj oblasti te se nastavljaju aktivnosti za njeno unapređenje.

Poljoprivredno zemljište u BiH je primarni prirodni resurs koji uvjetuje obim i strukturu poljoprivredne proizvodnje. Ukupno zasijane površine u prosjeku iznose oko 530 hiljada hektara, a od toga su ugari i neobrađene oranice oko 480 hiljada hektara.

Prema statističkim podacima za 2017. godinu, u proljetnoj sjetvi je zasijano 526.554 hektara, a u jesenjoj sjetvi 118.667 hektara, što je za 7.586 hektara ili sedam posto više nego u prethodnoj godini.

U strukturi zasijanih površina oko 60 posto je zasijano žitima, 24 posto krmnim biljem, 13 posto povrćem, dva posto industrijskim biljem, a na oko jedan posto površina su jagode i maline, dok je na 0,2% površina zasijano aromatično, začinsko i medicinsko bilje.

Zadržati postojeće i privući nove investicije

Vijeće ministara BiH usvojilo je informaciju o provođenju Regionalne agende za investicionu reformu (RIRA) sa Akcionim planom koji sadrži paket reformskih aktivnosti koje će organi vlasti BiH provesti u 2019. i 2020. godini radi postizanja ciljeva utvrđenih ovom agendom. 

Reformske aktivnosti su strukturirane prema oblastima investicione politike i to ulazak i uspostavljanje investicija, njihova zaštita i zadržavanje te privlačenje i promocija investicija.

Cilj ove agende reformi u oblasti investicija je veća usklađenost investicionih politika šest ekonomija zapadnog Balkana sa standardima Evropske unije i dobrom međunarodnom praksom u okviru strategije jugoistočna Evropa 2020, Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) i pretpristupnih procesa i procesa pristupanja Evropskoj uniji.

Ova agenda je konačno odobrena na Samitu premijera zemalja zapadnog Balkana u  Londonu, 10. jula 2018. godine.

Iz Regionalnog ureda za saradnju mladih finansira se šest projekata iz BiH

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva civilnih poslova o učešću Bosne i Hercegovine u Regionalnom uredu za saradnju mladih (RYCO)  i donijelo više zaključaka čijom realizacijom se želi povećati broj aplikacija iz BiH na otvorene pozive ovog ureda.

Prvi RYCO otvoreni poziv pokazao je da među školama i civilnim društvom postoji interes za teme pomirenja i interkulturalnog učenja.

Sredstvima RYCO-a u iznosu 151.504 eura podržano je šest projekata iz BiH koje su kandidirale četiri organizacije civilnog društva i dvije srednje škole, a ugovori su potpisani u maju 2018. godine.

Ukupno su podržana i odabrana 34 projekta iz šest država regije na prvom otvorenom pozivu RYCO-a,  na koji je pristiglo više od 400 aplikacija, među kojima je 56 iz BiH.

U prošloj školskoj godini upisano 25.889 djece u predškolske ustanove u BiH

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva civilnih poslova o statističkim pokazateljima u obrazovanju, i to predškolskom, osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini.  

U školskoj 2017/18. godini u 321 predškolsku ustanovu (187 javnih i 134 privatnih) upisano je 25.889 djece, među kojima je njih 544 s posebnim potrebama.

U odnosu na prethodnu školsku godinu broj predškolskih ustanova je manji za 3,3 posto, a broj djece korisnika predškolskih ustanova porastao je za 3,9 posto.

Zbog popunjenosti kapaciteta, u 2017/18. godini, 2.777 djece nije primljeno u predškolske ustanove te osiguranje pristupa i povećanje obuhvata predškolskim odgojem i obrazovanjem ostaju najznačajniji prioriteti u ovoj oblasti.

U školskoj 2017/18. godini u 1.817 osnovnih škola upisano je 282.946 učenika. Od ovog broja, 48 škola je za djecu s posebnim potrebama. U odnosu na prethodnu godinu broj upisanih učenika u osnovnim školama manji je za 19.187.

U istoj školskoj godini u 311 srednjih škola upisano je 124.148 učenika, što je u odnosu na 2016/17. školsku godinu manje za 2.676 učenika, ili za 2,1 posto.

Prema podacima Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja, u BiH je 50 licenciranih visokoškolskih ustanova, dok se na listi akreditiranih visokoškolskih institucija Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH nalazi 30 visokoškolskih ustanova, od čega dvije sa uvjetnom akreditacijom.

U akademskoj 2017/18.godini na prvi ciklus studija visokog obrazovanja, uključujući i integrirane studije, u zimski semestar upisana su 93.984 studenta, među kojima je 11.058 apsolvenata.

U istom periodu na postdiplomske, magistarske, master i specijalističke studije upisano je 11.360 studenata, dok je na doktorske studije upisano 856 studenata. U periodu od 2013. do 2018. godine smanjen je broj studenata za 19.306.

Ukupni javni izdaci za formalno obrazovanje u Federaciji BiH u 2017. godini iznosili su 841.304.201 KM, a u Republici Srpskoj 407.935.376 KM.

Usklađivanje Pravilnika s propisima EU

Vijeće ministara BiH, na prijedlog  Agencije za sigurnost hrane, donijelo je  Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla.

Odredbama Pravilnika propisuju se maksimalno dozvoljene količine pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla i usklađuju s maksimalnim vrijednostima propisanim u Evropskoj uniji.

Cilj je osigurati visok nivo zaštite potrošača u skladu s općim načelima propisanim Zakonom o hrani  te  omogućiti jednake uvjete na tržištu subjektima koji posluju s hranom.

Na prijedlog Agencije za sigurnost hrane, Vijeće ministara BiH donijelo je i Pravilnik o stavljanju van snage Pravilnika o količini brašna utrošenog za proizvodnju pekarskih proizvoda zbog njegove nejednake primjene, čime su prihvaćene  inicijative subjekata u poslovanju s hranom i nadležnih organa.

Stavljanje van snage ovog pravilnika neće utjecati na zdravstvenu ispravnost proizvoda, a službena kontrola i inspekcijski nadzor će se provoditi na način kako je to propisano važećim zakonskim i podzakonskim propisima.

Nastavlja se provođenje projekta "Dijaspora za razvoj"

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj o provedbi projekta "Dijaspora za razvoj", čija realizacija  korespondira sa ciljevima i aktivnostima utvrđenim u dokumentu Politika o saradnji sa iseljeništvom.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice će nastaviti aktivnosti na realizaciji ovog projekta koji doprinosi unapređenju kvaliteta života građana u BiH putem ostvarivanja snažnije saradnje s dijasporom. 

Izvještaj daje detaljni pregled ostvarenih rezultata u provođenju projekta u prošloj i ovoj godini u okviru projekta "Dijaspora za razvoj", koji se sastoji od tri ključne komponente i više desetina projektnih aktivnosti.

Osigurati bolju komunikaciju sa iseljeništvom "Zajedno jači/zajedno bolji"

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice o realizaciji aktivnosti na izradi Plana komunikacija sa iseljeništvom kojim  se želi uspostaviti efikasna i redovna komunikacija sa iseljeništvom.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice pokrenut će aktivnosti na realizaciji ciljeva Plana komunikacije sa iseljeništvom koji će, putem Ministarstva vanjskih poslova, bit dostavljen diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u svijetu.

Vizija Plana komunikacije je da osigura pravovremene i dosljedne informacije iseljeništvu, omogući povezivanje iseljenika i njihovih organizacija međusobno, ali i sa nadležnim institucijama u BiH, unaprijedi povjerenje iseljeništva u bh. institucije i osigura veću vidljivost aktivnosti koje provodi Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

Promjene u komunikaciji podrazumijevaju uključivanje u komunikaciju i organizaciju civilnog društva, medija, poslovne zajednice, te promociju portala  www.dijaspora.mhhr.gov.ba  kao lako dostupnog kanala za dvosmjernu komunikaciju.

Pod sloganom "Zajedno jači/zajedno bolji" ova kampanja bit će fokusirana na mlade, poslovnu i akademsku zajednicu, porodicu i prijatelje, nevladine i međunarodne organizacije, praktično sve strukture društva u zemlji i iseljeništvu.

Šest odobrenih potprojekata RSP: 3.192 stambene jedinice za 10.000 osoba u BiH

Realizacijom šest odobrenih potprojekata iz multidonatorskog Fonda Regionalnog programa za stambeno zbrinjavanje (RSP), kojim upravlja Razvojna banka Vijeća Evrope, u BiH će biti osigurana 3.192 stambena rješenja za 10.000 osoba.

Navedeno je to u Izvještaju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice o provođenju Okvirnog sporazuma između Razvojne banke Vijeća Evrope i BiH u vezi sa Regionalnim programom za stambeno zbrinjavanje (RSP).

Do kraja 2018. godine završena je izgradnja 520 objekata sa ukupno 699 stambenih jedinica, od kojih je sedam zgrada s 185 stanova i 514 porodičnih kuća. U toku je obnova i izgradnja 855 stambenih jedinica, od čega 509 kuća i 346 stanova.

Regionalnim stambenim programom predviđena su stambena rješenja za gotovo 27.000 domaćinstava izbjeglih i raseljenih osoba u četiri zemlje regiona, odnosno oko 74.000 korisnika, od kojih je u BiH 5.400 porodica ili 14.000 izbjeglih i raseljenih.

Realizacijom šest odobrenih potprojekata u BiH ostvaruje se više od 70 posto ciljeva prema broju osoba koje će biti stambeno zbrinute predviđenim Okvirnim sporazumom.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'