Kultura     | 22.01.2019. 13:56 |

U galeriji 'Zvono' večeras izložba 'Piano, piano' umjetnika Maka Hubijera

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 22. januara (FENA) - Izložba radova "Piano, piano", drugo poglavlje, najavljena kao "bliska budućnost - novi realizam" umjetnika Maka Hubijera bit će večeras otvorena u sarajevskoj galeriji "Zvono".

Riječ je o nastavku serije koju je Hubijer započeo izložbom u Galeriji "Charlama Depo" u decembru prošle godine pod nazivom "Piano".

Rad "Piano, piano" je predstavljen u formi novog realizma, iako, kako je istakao danas Hubijer predstavnicima medija, nije estetski realizam, već je pokušao prenijeti stav, razmišljanja i perspektive posmatranja problematike onoga što ga okružuje, način na koji on posmatra svoju okolinu, a to je početak diskusije koju želi da potakne ovom izložbom.

Njegovi radovi govore, kazao je, o realnom okruženju, realnom postojanju, gdje se nalazimo, u kakvom kontekstu živimo i koje su naše mogućnosti.

- Ono što sam želio predstaviti na slikama je da ogolim stvari kroz simbole, segmente našeg okruženja i da ih predstavim u kontekstu vezanom za prošlost ali i budućnost, za razliku od onog što nam se nameće, a to su konflikti, sukobi, ratovi - naveo je Hubijer.

Probao se, kaže, igrati sa tim prikazima konteksta današnjeg sa kontekstom prošlosti.

- Izložba zapravo tretira problematiku koju mi guramo pod tepih, a nameće nam se da sve trebamo da zaboravimo, da se sklonimo od pitanja rata, da bježimo od tema koje se dugo pričaju, ali, bježeći od toga taj problem činimo većim jer se ne bavimo njim, ali "polako, polako" dolazi - istakao je Hubijer.

Kroz simbol zastave vizualizira svoje stavove naglašavajući da mu je estetika zastave zanimljiva, kao nacionalno pitanje i identitet.

Hubijer je najavio i treći nastavak izložbe pod nazivom "Piano, piano, piano".

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Izložba fotografija Zorana Kanlića koje oslikavaju ljudske emocije i drugu stranu rata

Sarajevo - Posthumna izložba ratnih fotografija Zorana Kanlića

Izložba radova Dragana Sovilja večeras u galeriji 'Zvono'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana