Ekonomija     | 22.01.2019. 13:48 |

Vlada Japana podstiče ulaganja u zemlje zapadnog Balkana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. januara (FENA) - Ministarstvo ekonomije i industrije Japana finansirat će, prema odluci Vlade Japana, studijski projekt istraživanja mogućnosti za ulaganje u regiji zapadnog Balkana za potrebe japanskih investitora.

U vezi s tim projektom predstavnik Mitsubishi UFJ Research and Consulting Co Ltd iz Japana Shin Egishi posjetio je danas Agenciju za unapređenje stranih investicija (FIPA) kako bi dobio detaljnije informacije o mogućnostima ulaganja u Bosni i Hercegovini.

Vlada Japana pokrenula je inicijativu za uspostavljanje i širenje privredne saradnje s regijom zapadnog Balkana na način da se podrže japanske kompanije da ulažu u ovu regiju, što uključuje i BiH.

Direktor FIPA-e Gordan Milinić upoznao je Egishija o nadležnostima Agencija u oblasti promocije i privlačenja stranih investicija, radu na pronalaska investitora i pružanju podrške u realizaciji investicija, o postojećih 8.000 kontakta potencijalnih investitora, 500 investicionih projekata i 300 lokacija za investiranje.

Pružene su informacije i o sektorima za ulaganje, statusu stranog investitora u BiH, te poticajima za strane ulagače.

U oktobru 2016. godine, FIPA i Vanjskotrgovinska komora, u saradnji s Japanskom vanjskotrgovinskom organizacijom (JETRO) iz Beča i Ambasadom Japana u BiH organizirali su posjetu japanske poslovne delegacije BiH, koju su činili predstavnici 13 japanskih kompanija.

Kako su podsjetili iz FIPA-e, tada su ostvareni kontakti s lokalnim privrednicima, međutim do značajnije saradnje nije došlo.

Nakon što prikupe sve potrebne informacije o mogućnostima ulaganja u zemljama zapadnog Balkana, 15. februara u Tokiju će biti održan seminar o mogućnostima ulaganja u BiH za 150 japanskih kompanija, na kojem će prisustvovati predstavnici Ambasade BiH, te predstavnik FIPA-e u Tokiju.

Očekuje se da će ovo istraživanje dovesti do konkretizacije investicija neke od japanskih kompanija u BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ambasador Japana Kinefuchi prisustvovao Sarajevo European Judo Hopes kupu

Kubatlija s vlasnikom kompanije G.P.A ekosistem Grčka o poslovanju u BiH i mogućim ulaganjima

Kubatlija s predstavnicima privredne komore Soluna o spajanju solunskih i bh. privrednika

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta