Ekonomija     | 22.01.2019. 13:27 |

Fabrika cementa Lukavac optimizira proizvodne kapacitete

FENA Saopćenje

LUKAVAC, 22. januara (FENA) - Fabrika cementa Lukavac je početkom januara započela svoj redovni remont postrojenja koji će se odvijati do marta ove godine. Na ovaj način optimizira svoje proizvodne potencijale kako bi postrojenja bila pripremljena za dalju proizvodnju klinkera, povećanje udjela alternativnih goriva i dodatne aktivnosti za održanje zdravog okoliša.

- Ispunivši naše ciljeve u prethodnoj godini u kojoj smo proizveli ukupno 371.520 tona klinkera, prema poslovnom planu smo u fazi redovnog godišnjeg remonta. U 2018. smo tokom prozvodnog procesa utrošili 30.150 tona fosilnih, te 29.890 tona alternativnih goriva. Posebno smo zadovoljni činjenicom da je upotrebom alternativnih goriva ostvareno smanjenje emisije CO₂ od 48.123 tona, te smanjenje utroška fosilnih goriva od 19.542 t, što je najbolji primjer da se uz savremenu tehnologiju i korištenje alternativnih goriva postiže višestruka korist, prvenstveno ušteda fosilnih goriva, smanjenje emisija CO₂ i time se ujedno doprinosi očuvanju zdravog okoliša - naveo je Stjepan Kumrić, generalni direktor Fabrike cementa Lukavac.

Podsjetio je da su krajem 2017. godine okončali veliki investicijski projekat u vrijednosti višoj od  25 miliona KM kojim su modernizirali opremu i tehnologiju s akcentom na povećanje udjela alternativnih goriva u proizvodnji i zaštiti životne okoline. 

 - Za 2019. smo pripremili mnoge projekte koje želimo realizirati u saradnji sa građanima, udruženjima i nadležnim vlastima, a o kojima ćemo uskoro informirati javnost. S obzirom na to da Fabrika cementa Lukavac ne radi od kraja decembra 2018. a zvanična mjerenja zagađenosti zraka u mjesecu januaru u samom Lukavcu i okolini pokazuju da je aerozagađenje na visokom nivou, jasno je kako emisije gasova iz naše fabrike nemaju negativan utjecaj na kvalitet zraka, jer su strogo kontrolirane i u skladu sa svim propisima - dodao je Kumrić, saopćeno je iz Fabrike cementa Lukavac. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Lakić s predstavnicima Lukavca i Tuzle: Želimo pomoći razvoj lokalnih zajednica

Dizdar apelovao da se rasvijetle nemili događaji kod Lukavca

Ranjeni nastavnik skinut s respiratora, otac djeteta bit će predat Tužilaštvu TK

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!