Svijet     | 22.01.2019. 08:40 |

Azijski indeksi pali zbog MMF-a i Kine

FENA Internet

TOKIO, 22. siječnja (FENA) - Azijski indeksi u utorak su pali jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama zbog usporavanja rasta kineske ekonomije, ali i zbog toga što je MMF ponovno smanjio procjene globalnog rasta.

MSCI Asia Pacific Index oslabio je 0,9 posto, a pad su predvodile kineske dionice. Kineski bluechip indeks CSI300 potonuo je 1,2 posto. Hang Seng je izgubio 1 posto dok je australsko tržište palo pola postotka. Nikkei 225 oslabio je 0,7 posto, javlja SEEbiz.

Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je blago u ponedjeljak procjene rasta globalnog gospodarstva u 2019. i 2020. godini, dok je izvršna direktorica Christine Lagarde ocijenila da su rizici od oštrog usporavanja globalnog rasta porasli, no i da recesija još nije iza ugla. MMF u najnovijim prognozama predviđa da će globalno gospodarstvo porasti za 3,5 posto u 2019. i za 3,6 posto u 2020. godini, čime je snizio projekcije iz listopada za 0,2 postotna boda, odnosno 0,1 postotni bod. Time je snizio svoje procjene po drugi put u protekla tri mjeseca.

Kineska ekonomija porasla je u četvrtom lanjskom tromjesečju 6,4 posto na godišnjoj razini, najsporije od svjetske financijske krize 2009., dok je u cijeloj prošloj godini rast bio najsporiji u posljednjih 28 godina. Podaci kineskog statističkog ureda, objavljeni u ponedjeljak, pokazuju da je u proteklom tromjesečju rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) na godišnjoj razini usporen u odnosu na prethodni kvartal, kada je iznosio 6,5 posto.

Zbog toga je u cijeloj 2018. godini rast gospodarstva usporen sa 6,8 posto, koliko je iznosio u 2017., na 6,6 posto, što je najniža stopa rasta od 1990. godine.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

SAD, Južna Koreja i Japan jačaju inicijative protiv sjevernokorejskih prijetnji

Azijska tržišta - Većina indeksa u minusu

Američki general agresorima: Saveznici su borbeno spremni u Aziji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo