Magazin     | 22.01.2019. 08:13 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 22. siječnja (FENA) -

- 1561. Rođen Francis Bacon, engleski filozof, znanstvenik, esejist i državnik. Bio je jedan od vodećih osoba na području prirodne filozofije i znanstvene metodologije na prijelazu iz renesanse u moderno doba. Zbog toga se smatra jednim od utemeljitelja novovjekovne znanosti i filozofije.

- 1788. Rođen George Gordon Byron jedan od najvećih legendi engleske i svjetske književnosti. Poznata su njegova djela "Putovanja Childe Harolda", i "Don Juan".

- 1840. Prvi britanski doseljenici stigli na Novi Zeland.

- 1849. Rođen August Johan Strindberg, švedski književnik i dramatičar. Pisao je romane, pjesme, kritike, ali najveću vrijednost njegova rada predstavljaju drame. Sukob među spolovima bio je velika tema njegova života.

- 1901. Umrla engleska kraljica Viktorija. Na predstolje je stupila 1837. godine u dobi od 18 godina. Za njezine vladavine, Britanija je postala najveća svjetska industrijska kolonija i vojna sila.

- 1973. Umro bivši predsjednik SAD Lyndon Baines Johnson. Predsjednikom je postao nakon umorstva J. F. Kennedya 1963. godine. Za njegove administracije došlo je eskalacije američke agresije u Vijetnamu, što je izazvalo oštru kritiku njegove politike.

- 1987. Američki političar Robert Budd Dwyer ubio se pred uključenim kamerama, tvrdeći da je nevin pred optužbama o korupciji. Dwyer je sazvao konferenciju za novinare i, dok je 5 televizijskih kamera snimalo, izvadio je revolver Smith and Wesson kalibra .357 Magnum, te si pucao u usta.

- 2002. Bosna i Hercegovina postala punopravna članica Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, što je bio preduvjet za konačni prijem BiH u Vijeće Europe koji se dogodio 24. travnja. 

- 2004. Vaseljenski patrijarh Vartolomej, duhovni vođa Pravoslavne crkve, posjetio je Kubu, gdje je otvorio prvu pravoslavnu crkvu, izgrađenu od revolucije 1959. godine.

- 2004. Umro Billy May, čuveni američki glazbeni aranžer, koji je tijekom šest desetljeća duge karijere aranžirao pjesme Franka Sinatre i Nata "Kinga" Cola. Također je pisao glazbu za značajne jazz pjevače od Elle Fitzgerald i Anite O'Day do Louisa Armstronga i Binga Crosbya.

- 2008. Umro Heath Andrew Ledger, australski glumac. Za ulogu u filmu "Vitez tame" posthumno je dobio Oscara za najboljeg sporednog glumca, Zlatni globus za najboljeg sporednog glumca, nagradu BAFTA-e i mnoge druge nagrade.

- 2012. Na referendumu o pristupanju Hrvatske Europskoj Uniji, građani Hrvatske i hrvatsko iseljeništvo, izjasnilo se dvotrećinskom većinom za ulazak u EU, koji se dogodio 1. srpnja 2013. godine.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo