Svijet     | 21.01.2019. 19:26 |

Sjedinjene Države pozvale Rusiju da uništi novi sistem krstarećih raketa

FENA Internet


LONDON, 21. januara (FENA) - Sjedinjene Američke Države pozvale su Rusiju da uništi novi sistem krstarećih raketa jer predstavljaju "direktno i kontinuirano kršenje" Sporazuma o eliminaciji nuklearnih raketa kratkog i srednjeg dometa (INF), prenosi Anadolu Agency (AA).

Američke vlasti su također, optužile Moskvu za destabilizaciju globalne sigurnosti.

Robert Wood, američki predstavnik na UN-ovoj konferenciji o razoružanju, istakao je kako sistem može nositi konvencionalne, ali i nuklearne bojeve glave, a dosegom od 500 od 1.500 kilometara predstavlja "moguću i direktnu prijetnju Europi i Aziji".


"Nažalost, Sjedinjene Države sve više smatraju kako se Rusiji ne može vjerovati da će postupati u skladu s obavezama o kontroli naoružanja, a njezine silovite i maligne akcije diljem svijeta imaju rastuće tendencije", rekao je Wood.


Rusija je odgovorila kako je neprihvatljivo što SAD traži od Moskve da uništi rakete 9M729 te demantira da one krše Sporazum o nukelarnom naoružanju srednjeg dometa (INF).

Zamjenik ministra vanjskih poslova Sergei Rjabkov ponudio je da ta zemlja SAD-u pokaže pomenute rakete, prenosi Anadolija.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Putin razgovarao s čelnicima država Sahela, dogovorio sigurnosnu i ekonomsku saradnju

Kirgistan traži od svojih građana da odgode nepotrebna putovanja u Rusiju

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo