Sport     | 21.01.2019. 16:19 |

Erbez sa saradnicima testira pionire za bh. kadetsku reprezentaciju

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 21. januar (FENA) - Petodnevnim zimskim kampom u Trening centru Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine u Zenici za igrače rođene 2004. godine (U-15), selektor Zoran Erbez sa svojim je saradnicima počeo selektirati igrače za novi kadetski tim reprezentacije Bosne i Hercegovine.

- Ovo je generacija od koje se očekuje da do kraja godine napravimo doselektiranje, zato što su oni već prošle godine imali jednu fazu selektiranja te odigrali i dvije kontrolne utakmice sa Crnom Gorom. Dosta je dječaka koji konkurišu za reprezentaciju pa ih sve želimo vidjeti i testirati - kaže Erbez, koji se nada kako će i ovaj kamp biti uspješan, kao što je bio i u prošlim generacijama.

- Trebalo je da ovog puta većina dječaka bude iz inostranstva, da im se posveti pažnja. Savez je davno otvorio vrata dijaspori, gdje postoji određeni talenat i ti dječaci trebaju da budu zajedno s nama. Mislim da je to dobra ideja. Međutim, pošto ovo nije UEFA-in termin, dosta se igrača, od onih koje smo bili pozvali u prvom pozivu, nije odazvalo. Ali, uspjeli smo da nekolicinu njih ponovo pozvemo - kaže Erbez, koji se nada kako će svih 30 pozvanih igrača do večeras doći u Zenicu.

Ovo je, ističe Erbez, specifična selekcija, jer nije takmičarska, ali ih već naredne godine očekuju nastupi na razvojnim turnirima.

- Nakon toga, ove momke očekuju i kvalifikacije za U-17. Kada pogledamo unazad, tri naše posljednje kadetske selekcije igrale su na evropskim prvenstvima - napominje Erbez, koji dodaje kako mogu biti zadovoljni što je, upravo na ovakvim kampovima, selektiran veliki broj igrača za ranije kadetske bh. selekcije.

Već u martu ili aprilu ove godine Savez će, dodaje Erbez, organizirati i jednodnevna regionalna okupljanja te će sa četiri lokacije pokušati pronaći nove igrače za mlade selekcije. Bit će obuhvaćene regija Hercegovine, zatim Sarajeva i Zenice, Banje Luke i Bihaća te Bijeljine i Tuzle.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Erbez: Moramo riješiti kvalitetan posjed lopte Ukrajinaca

Kadeti kvalifikacije za elitni krug EP 2019 otvaraju u Zenici s Gibraltarom

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta