Svijet     | 21.01.2019. 14:45 |

Premijer Lofven predstavio novu vladu Švedske, okončana četveromjesečna blokada

FENA Internet

STOCKHOLM, 21. januara (FENA) -  Švedski premijer Stefan Lofven ((Stefan Löfven) predstavio je danas  svoju  vladu čime je  okončana četveromjesečna politička blokada u toj skandinavskoj državi.

Lofven je formirao vladu  od 21 člana, od kojih su 17 ministara iz njegove Socijaldemokratske partije i četiri iz Zelenih,  uvodeći tako manje promjene u svoju odlazeću vladu.

To je označilo povratak u novu vladu bivšem ministru unutarnjih poslova Andersu Ygemanu, koji je sada  ministar energetike i digitalizacije, prenosi AP.

Prošle godine, Ygeman - socijaldemokrat - bio je prisiljen podnijeti ostavku nakon velikog sigurnosnog curenja  koje se dogodilo 2015. godine. Okrivljen je za nesposobnost i odgađanje objavljivanja informacija o curenju, što je omogućilo IT djelatnicima u inozemstvu pristup povjerljivim informacijama u švedskoj vladi i bazi podataka policije.

Podsjetimo da su poslanici ššvedskog parlamenta izabrali u petak manjinsku vladu lijevog centra premijera Lofvena čime je okončan četveromjesečni politički zastoj u toj zemlji tokom kojeg je Lofven obavljao dužnost premijera u tehničkom mandatu, prenosi AP.

Za vraćanje Lofvena, koji je na vlasti od 2014. godine, na funkciju premijera u petak su glasala 153 poslanika, 115 je bilo protiv, a 77 uzdržano.

Lofvenu je podršku pružila njegova Socijaldemokratska radnička partija Švedske i Zeleni, dok je protiv njega glasao blok stranaka desnog centra, a tri manje stranke su bile uzdržane.

Političari u Švedskoj nastojali su da formiraju vladu bez švedskih demokrata, stranke za koju AP navodi da ima neonacističke korijene, a bila je trećeplasirana na parlamentarnim izborima održanim 9. septembra prošle godine.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Vlada Županije Posavske: Za zaštitu okoliša 430.000 KM, sanaciju cesta 599.000 KM

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta