Kultura     | 21.01.2019. 13:34 |

Izložba 'SAD u bh. štampi do početka Velikog rata' u srijedu u Mostaru

FENA Saopćenje

MOSTAR, 21. siječnja (FENA) - Izložba "SAD u bh. štampi do početka Velikog rata", koju Mediacentar Sarajevo otvara 23. siječnja u 19 sati u Američkom kutku u Mostaru pokazat će javnosti kakve su vijesti dolazile iz zemlje tisućama kilometara daleko od Bosne i Hercegovine. Na 40-ak izložbenih panoa posjetitelji izložbe moći će čitati tekstove o Sjedinjenim Američkim Državama objavljene od 1866. godine do 1914. godine, tj. do početka Velikog rata.

U bh. tisku pojam Amerika po prvi put se spominje u drugom broju Bosanskog vjestnika, koji je pokrenut 1866. godine, kada je aktiviran i transatlantski telegrafski kabl. U praksi je to značilo da su vijesti iz daleke i prekooceanske zemlje u Europu, ali i obrnuto, dolazile mnogo brže nego ranije. Vijesti su stizale brzinom od osam riječi u minuti, za razliku od ranijeg desetodnevnog putovanja brodom. Tako su se stvorili uvjeti za početak otkrivanja Amerike, i svega onoga što se tamo događa, kroz novine koje su izlazile u BiH.

Kroz narednih pola stoljeća novinari i novinarke u BiH izvještavali su javnost u BiH o događajima i pojavama iz Sjedinjenih Država koje su u to vrijeme ovdašnjoj publici mogli izgledati nevjerojatno, moguće i teško za pojmiti. U tekstu objavljenom kolovoza 1895., stoji da se u New Yorku i Chicagu grade "ogromne kuće" na 12-14 katova i da te kuće u dužinu imaju 62 metra i širinu 45 metara. Tadašnja arhitektura u BiH nije poznavala takav stil gradnje, a toliko visoke zgrade u Sarajevu mogle su se vidjeti tek po završetku Drugog svjetskog rata, ističe se u najavi. 

Na otvaranju izložbe govorit će direktor Mediacentra Sarajevo Borislav Kontić i Dragan Golubović, urednik izložbe i voditelj digitalnog arhiva štampe INFOBIRO. Priprema izložbe financirana je grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State). 

Izložba je do sada bila prezentirana u Sarajevu, Doboju, Zenici i Trebinju. Nakon Mostara, gdje će biti postavljena od 23. do 28. siječnja, kreće dalje na turneju kroz druge gradove Bosne i Hercegovine.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo