Svijet     | 21.01.2019. 12:54 |

Prespanski sporazum u proceduri grčkog parlamenta, glasanje u petak

FENA Internet

ATINA, 21. januara (FENA) - Prespanski sporazum danas ulazi u proceduru ratifikacije u grčkom parlamentu, prenosi ANA-MPA.

Komisija za nacionalnu odbranu i vanjske  poslove u grčkom parlamentu danas po podne će analizirati prijedlog zakona o ratifikaciji i stupanju na snagu Sporazuma iz Prespe.

Predsjednik grčkog parlamenta Nikos Vucis prethodno će održati sastanaka sa potpredsjednicima parlamenta kako bi se odredila poslanička procedura, odnosno  kad će biti sastanci komisija i kada će biti zakazana plenarna sjednica.

Nacrt zakona o ratifikaciji Sporazuma iz Prespe prošle subote je bio dostavljen grčkom parlamentu, a očekuje se da bude izglasan u petak.

Nacrt zakona koji je pripremilo grčko Ministarstvo vanjskih poslova, naslovljen sa "Ratifikacija konačnog sporazuma o rješavanju razlike koji su objašnjeni u odlukama Vijeća sigurnosti  UN-a  817 (1993) i 845 (1993), okončanja važenja Privremenog sporazuma iz 1995 godine i uspostavljanje strateškog partnerstva između strana u sporazumu", sadrži tri člana.

Prvi član je Prespanski sporazum u cijelosti, drugi član se odnosi na podizanje nivoa Kancelarije za veze u Skoplju u ambasadu i Kancelarije za konzularne, ekonomske i trgovinske poslove u Bitolju u Generalni konzulat. Treći član navodi da zakon stupa na snagu nakon objavljivanja u Službenom glasniku.

Nacrt zakona, iz 18. januara 2019. godine, potpisan je od strane grčkog premijera Aleksisa Ciprasa i ministara u njegovoj vladi.

               

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Stav je Grčke da Evropska unija treba odlučiti o otvaranju pristupnih pregovora s BiH

Glavna tužiteljica EU tvrdi da grčke vlasti prostavljaju prepreke u istrazi o prošlogodišnjoj željezničkoj nesreći

Porastao broj migranata iz Libije na grčkim otocima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo