Bosna i Hercegovina     | 21.01.2019. 12:51 |

Sindikati obrazovanja USK prolongirali štrajk za 28. januar

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 21. januara (FENA) - Sindikati predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja Unsko-sanskog kantona (USK) prolongirali su najavljeni generalni štrajk za sedam dana, odnosno za ponedjeljak, 28 januara. Ovako je odlučeno, s obzirom da danas počinju pregovori s predstavnicima Kantonalne vlade.

-Željeli smo do početka nastave riješiti ovu situaciju, ali Štrajkački odbor je bio prinuđen na ovakvu odluku. Nastojimo dati prostora i vremena, da se pokušamo dogovoriti i našim učenicima omogućiti početak nastave u planiranom terminu. Nažalost, dosada nismo imali konkretnih razgovora, pa se nadamo da ćemo danas u zgradi Vlade USK naići na razumijevanje i da će nam napokon biti ponuđeni adekvatni prijedlozi i rješenja - rekao je predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja USK-a Samir Fajić.

Kantonalni ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Damir Omerdić također je prošle sedmice izrazio spremnost za partnersko djelovanje i rješavanje problema.

-Vlada Unsko-sanskog kantona je spremna za razgovor i dogovor. Pokušat ćemo ispuniti sve zahtjeve sindikata, ali u okviru naših financijskih mogućnosti - dodao je Omerdić.

Prioritetni zahtjev sindikata obrazovanja USK je poštivanje Kolektivnog ugovora, po kojem je dogovoreno izjednačavanje osnovice plate s ostalim budžetskim korisnicima. Prosvjetnim radnicima plata se u prethodnom periodu isplaćivala prema osnovici od 290 KM, dok je osnovica za isplatu plate kod ostalih korisnika kantonalnog budžeta 302 KM.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada USK i Sindikat dogovorili povećanje plata i poboljšanje standarda u obrazovanju

Vlada USK i Sindikat policije Unsko-sanskog kantona usaglasili sadržaj novog kolektivnog ugovora

Njemačke mašinovođe pokrenut će val štrajkova od četvrtka

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo