Bosna i Hercegovina     | 21.01.2019. 12:46 |

Zakonom osigurati naknade za roditelje djece s poteškoćama u razvoju (VIDEO)

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 21. januara (FENA) - Izmjene zakona o osnovama socijalne zaštite, civilnih žrtava rata i zaštite porodica sa djecom u Federaciji BiH, koji je protekle sedmice upućen Vladi FBiH na razmatranje, definišu da roditelji koji 24 sata moraju biti sa djecom sa poteškoćama u razvoju dobiju status roditelja/njegovatelja, plaću te zdravstveno i penziono osiguranje, kazala je danas na pres-konferenciji direktorica Udruženja "Dajte nam šansu" Ines Kavalec.

Istakla je da postojeći zakon ne prepoznaje kategoriju djece sa poteškoćama u razvoju koja trebaju cjelodnevnu brigu, što znači da se zbog zdravstvenog stanja djeteta roditeljima oduzima pravo na rad.

- Na ovaj način bismo sačuvali i porodice, jer se oko 70 posto roditelja djece sa poteškoćama u razvoju i razvede - pojasnila je.

Kavalec je kazala da je Udruženje "Dajte nam šansu" jedino udruženje u BiH koje daje podršku porodicama koje imaju člana sa poteškoćama u razvoju te da su na osnovu njihovih saznanja proistekle realne potrebe tih porodica.  

Dodala je da su se za izradu zakona koristili zakon iz Hrvatske, te da je jedan od uslova pristupa Hrvatske Evropskoj uniji upravo bio i usvajanje takvog zakona. 

Zastupnik Socijaldemokratske partije u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Irfan Čengić kazao je da je prošle sedmice proslijedio izmjene tog zakona Vladi FBiH te je izrazio nadu da će biti razmatran i u Parlamentu Federacije BiH.

Dodao je da bi se zakon mogao primjenjivati od 2020. godine kako bi ostalo dovoljno vremena da se iznađu sredstva za finansiranje naknada. U Hrvatskoj, dodao je Čengić, naknada iznosi oko 2.500 kuna mjesečno.

Ukoliko nacrt bude usvojen, Čengić ističe da kantonalna ministarstva trebaju uraditi procjenu broja takvih porodica te izraditi prve finansijske analize.

Ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Malik Garibija kazao je da zakon predstavlja 'ispravljanje nepravde' koja postoji u bh. društvu.

Po njegovim riječima, prema procjenama iz drugih zemalja za realizaciju takvog zakona neće trebati mnogo finansijskih izdataka te da zakon rasterećuje i ustanove i državu u drugim aspektima.

Pogledajte http://fena.ba/video/2485/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1rPixVszl2N-nbqt884IxptAgDcwbGgj1?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Novalić i Drljača posjetili Servis centar 'Dajte nam šansu'

Nenadić- Razviti institucionalni sistem finansiranja Udruženja 'Dajte nam šansu'

U sarajevskoj Vijećnici inkluzivna modna revija "Inspiracija BiH"

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom