Bosna i Hercegovina     | 21.01.2019. 12:18 |

Interpol raspisao potjernicu za Zoranom Stuparom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. januara (FENA) - Interpol je raspisao međunarodnu potjernicu za Zoranom Stuparom, bivšim pripadnikom Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica protiv kojeg je Sud BiH potvrdio optužnicu zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog u tom mjestu.

Potjernica za Stuparom raspisana je nakon što se nije odazvao na pozive Državnog suda.

Stuparov advokat Danilo Mrkaljević je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) naveo da je određen pritvor za njegovog branjenika, ali da ne zna gdje se on nalazi i da je raspisana potjernica.

- Jesam branilac, ali ne znam gdje se nalazi. Ne znam da je raspisana potjernica za njim, znam da je određen pritvor - izjavio je Mrkaljević.

Sredinom novembra prošle godine Sud BiH je potvrdio optužnicu protiv Stupara zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih na području Vlasenice od aprila do septembra 1992. godine.

Zajedno s njim optuženi su Simo Stupar te Zoran i Goran Tešić, koji se terete da su u periodu od aprila do kraja septembra 1992. na području općine Vlasenica lično i direktno učestvovali u napadima na sela i mjesta nastanjena bošnjačkim stanovništvom.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, u tim mjestima su počinjena ubistva najmanje 16 žrtava bošnjačke nacionalnosti, progon više desetina civila, među kojima i maloljetnih osoba, i zatvaranje u logor “Sušica” u Vlasenici i objekat Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica, kao i pljačkanja i paljenja kuća i imovine bošnjačkog stanovništva.

Simo i Zoran Stupar te Goran Tešić su, prema optužnici, ove zločine počinili kao pripadnici sastava SJB-a Vlasenica, dok je Zoran Tešić bio pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Sredinom decembra Simo Stupar te Zoran i Goran Tešić su se pred Sudom BiH izjasnili da nisu krivi za zločine koji im se stavljaju na teret.

Na stranici Interpola se nalazi potjernica raspisana i protiv Joze Đojića, bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) osuđenog na šest godina zatvora zbog silovanja ženske osobe u Odžaku.

Također, potjernica je raspisana i za Elvirom Muminovićom, koji je nepravosnažno osuđen na šest godina zatvora zbog silovanja maloljetne osobe srpske nacionalnosti počinjenog u maju 1993. u sarajevskom naselju Velešići.

Interpol je raspisao potjernice i za Dragomirom Kezunovićem, Miroslavom Dukom, Ilijom Jurićem, Novakom Đukićem te Nedžadom Herendom, koji su optuženi ili osumnjičeni za ratne zločine.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Obilježavanje 31. obljetnice zločina nad Hrvatima u Trusini

Ukrajina identifikovala 511 osoba osumnjičenih za ratne zločine od ruske invazije

Koordinacija udruga očekuje potvrdu optužnice i uhićenje Mlaće, Cikotića i Granića

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana