Svijet     | 21.01.2019. 10:14 |

Na sjeveru Malija ubijeno deset pripadnika mirovne misije UN-a

FENA Internet

BAMAKO, 21. januara (FENA) - Džihadisti povezani s Al-Kaidom napali su mirovnu bazu Ujedinjenih naroda u Aguelhocu  na sjeveru Malija, ubivši najmanje deset pripadnika mirovne misije, saopćila  je misija UN-a u Maliju (MINUSMA).

Navodi se da su mirovnjaci spriječili napad, ali je njih 10 poginulo, a najmanje 25 ranjeno. Ubijeni pripadnici mirovne misije  bili su državljani Čada.

Muslimanska grupa  Nusrat al-Islam preuzela je odgovornost za napad , rekavši da je to odgovor na oživljavanje diplomatskih odnosa s Izraelom od strane predsjednika Čada Idrissa Debya, navodi AP.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres oštro je osudio smrtonosni napad , ističući da bi taj napad mogao da predstavlja  ratni zločin.


"Snage MINUSMA reagirale su snažno i  napadači su ubijeni", navodi se u saopćenju.

Uvećavanje oružanih grupa koje se bore protiv vladinih snaga i njihovih saveznika u središtu i sjevernim dijelovima Malija nakon neuspjelog puča prije šest godina, učinile su MINUSMA-u najopasnijom misijom u kojoj je  10.000 vojnika. Zadatak im je pomoći pri stabilizaciji zemlje nakon borbe za nezavisnost sjevera i nakon višegodišnjeg sukoba.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Hrvatski MVEP uputio Srbiji prosvjednu notu zbog fizičkog napada na hrvatske državljane

Australska policija nazvala napad nožem na biskupa Asirijske crkve terorističkim činom

U napadu sunitskih militanata u Iranu ubijeno pet policajaca

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'