Regija     | 20.01.2019. 16:09 |

Komšić: Najdeprimirajuća stvar u BiH su korupcija i organizirani kriminal

FENA Ivana Banovic

ZAGREB, 20. siječnja (FENA) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je u emisiji 'Nedjeljom u dva' na HRT-u da predstavlja sve građane BiH, a ne samo Hrvate i da je za njega "najdeprimirajuća stvar u BiH pravosuđe, korupcija i organizirani kriminal".

- Ekonomska i socijalna pitanja ne možete rješavati bez političke stabilnosti, to je klackalica na kojoj se stalno ljuljamo. Pokazujemo želju da se stvari unaprijede, ali bez pravosuđa koje se bori protiv korupcije, to je teško postići, rekao je. Ako hoćemo nešto napraviti od BiH, moramo biti legalisti, trebamo se držati toga, a ne naših stavova. Za mene je najdeprimirajuća stvar u BiH pravosuđe, korupcija i organizirani kriminal. To je ono što uzima nadu da stvari mogu biti bolje. Predsjedništvo BiH tu nema nikakve ovlasti - kazao je Komšić.  

Naglasio je da se BiH kako bi postala funkcionalna država mora držati standarda na koje se javno poziva - vladavine prava, borbe protiv kriminala i korupcije i ljudska prava.

Ponovio je svoje ranije izjave da "mu ide na živce što mu netko non stop broji krvna zrnca", i da "to ima elemente fašizma".

- Institut 'persone non grata' koji su za mene uvele HDZ-ove općine, meni je smiješan. Ne trebaju oni meni, njima sam ja potrebniji. Krećem se u Sarajevu, ali i u općinama u Srednjoj Bosni i tamo se animozitet među običnim ljudima ne osjeti, to nam servira politika -  kazao je Komšić.

- Zalažem se za zaštitu građanina kao individue. A svjestan sam da to tako ne može biti - to nije politički nego društveni proces - društvo mora doći do točke da to hoće - rekao je Komšić i istaknuo da predstavlja sve građane, a ne samo Hrvate. 

Smatra kako Ustav BiH svi tumače onako kako im odgovara, no da su kreatori Daytonskog sporazuma bili mudri i vodili računa o svemu.

Po njegovim riječima, nisu BiH sveli na tri konstitutivna naroda nego su u tu priču uveli i one koji se ne deklariraju kao predstavnici konstitutivnih naroda i građane kao individue. 

- Konstitutivnost su kao kategoriju uveli sovjetski komunisti kako bi uredili višenacionalnu, veliku državu. To su onda preuzeli jugoslavenski komunisti. I tad je bilo stavova da BiH treba podijeliti između Zagreba i Beograda - kazao je Komšić.

Istaknuo je kako je koncept konstitutivnosti postao osnov za disoluciju BiH onog trenutka kad je nestalo jedinstvene političke ideje. 

Na pitanje mogu li se politike voditi na način da se u nekim budućim situacijama prijeti ratom, naglasio je kako BiH ima legitimno pravo boriti se svim sredstvima kada je ugrožena.

 No, u BiH više nitko nema kapacitet za rat, sva ta priča je iluzorna jer sve ono što se počelo događati 91. i 92. - ni tada ne bi bilo rata bez onoga koji je mogao osigurati dovoljnu podršku da se rat dogodi, smatra Komšić.

Hrvatskim vlastima poručio je kako ne vidi drugog načina osim suradnje, za koju je, kako kaže, uvijek otvoren. 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana