Magazin     | 20.01.2019. 09:57 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 20. siječnja (FENA) -

- 1265. Borac za engleske slobode Simon de Montford, inače podrijetlom Francuz sazvao je prvi parlament u povijesti Engleske, u koji su ušla po dva viteza iz svakog okruga i po dva građanina iz svakog grada.

- 1617. Umro Faust Vrančić, hrvatski polihistor, izumitelj, pisac i leksikograf. Tiskao je i danas iznimno zanimljivo djelo "Novi strojevi" koje sadrži 49 bakropisa velikoga formata na kojima je 56 različitih konstrukcija.

- 1775. Rođen Andre Marie Ampere, francuski matematičar i fizičar, koji se bavio i botanikom i filozofijom, no najznačajniji su njegovi pionirski radovi iz elektromagnetizma. Utvrdio je da se kružni tok električne struje ponaša kao magnet. 

- 1892. U Springfieldu, u dvorani Gimnazije YMCA, održana je prva službena košarkaška utakmica. Prvi igrači bili su studenti gimnazije YMCA. Poslije se igra proširila na cijele SAD i Kanadu. 

- 1945. Franklin Delano Roosevelt četvrti put inauguriran za predsjednika SAD-a. Jedini predsjednik u povijesti SAD-a koji je četiri puta biran na tu funkciju. 

- 1920. Rođen Federico Fellini, talijanski filmski redatelj i scenarist. Taj prvobitni crtač stripova i karikatura, filmski je autor osebujna stila koji sadrži elemente dokumentarnog, lirskog i realističkog. Dobio je četiri Oscara za najbolji film s neengleskog govornog područja. 

- 1920. Preminuo Celestin Medović, hrvatski slikar i jedan od najvažnijih protagonista hrvatske slikarske scene druge polovice 19. i početka 20. stoljeća. Zapažen uspjeh postigao je u žanru povijesnih kompozicija te je značajno doprinio afirmaciji pejzaža u hrvatskome slikarstvu.

- 1990. U Beogradu održan posljednji kongres Saveza komunista Jugoslavije. Zbog neslaganja u rješavanju ključnih problema jugoslovenske zajednice, slovenačko i hrvatsko izaslanstvo napustilo je taj skup. To je bio kraj Saveza komunista Jugoslavije, a mnogi smatraju da je time počeo raspad SFRJ.

- 1993. Umrla Audrey Hepburn, američka glumica nizozemskog podrijetla, dobitnica Oscara za film "Praznik u Rimu". Bila je i veleposlanica dobre volje UNICEF-a, a poznata je i po filmovima "Doručak kod Tiffany", "Rat i mir", "Ljubav poslijepodne".

- 2001. Filipinski predsjednik Joseph Estrada povukao se s vlasti pod pristiskom demonstranata i vojske, a 16. travnja se predao Specijalnom sudu za borbu protiv korupcije. Njega je sud u Manili u rujnu 2007. osudio na kaznu doživotnog zatvora.

- 2008. U drugom krugu predsjedničkih izbora u Srbiji, lider DS-a Boris Tadić ponovno je izabran za šefa države.

- 2009. Barack Obama naslijedio Georgea W. Busha na mjestu američkog predsjednika i postao 44. predsjednik SAD-a i prvi tamnoputi predsjednik SAD-a.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana