Bosna i Hercegovina     | 18.01.2019. 17:19 |

Garibija: U KS za organizacije osoba s invaliditetom 430.000 KM

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. januara (FENA) - Organizacije osoba s invaliditetom u 2019. godini bit će finansirane sa 430.000 KM - potvrdio je to ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Malik Garibija, koji je danas  održao sastanak sa predstavnicima Koodinacionog odbora udruženja osoba s invaliditetom KS.

Zaključeno je da se treba izraditi poseban zakon o organizacijama koje zastupaju prava osoba s invaliditetom u Kantonu kako bi se jasno definisao način njihovog funkcionisanja i finansiranja.  

- Zakonom je potrebno razlučiti što je u domenu programskog, a što u domenu projektnog finansiranja organizacija koje okupljaju ovu populaciju. I po zakonu i konvencijama, devet organizacija u sastavu Koordinaciong odbora su programske, odnosno rade na osnovu svojih programa i imaju članstvo. Da ne postoje, njihov bi posao morala raditi država -  istakao je predsjednik Koordionacionog odbora udruženja osoba s invaliditetom Kantona Sarajevo Fikret Zuko.

Ministar Garibija smatra da organizacije koje okupljaju osobe sa invaliditetom moraju dobiti status sličan onome kojeg su imali u starom sistemu kada su smatrane društvenim organizacijama.

- U periodu koji je pred nama tražit ćemo načine kako da od pasivnih transfera naša saradnja preraste u aktivne socijalne investicije i finansiranje za pružanje usluga krajnjim korisnicima. Ministarstvo će pomoći da napori ovih organizacija budu prepoznati i cijenjeni - rekao je Garibija, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Za otklanjanje arhitektonskih barijera i mobilnost invalidnih osoba u ZDK 250.000 KM

Zahirović: Potrebno je da osobe s invaliditetom budu uključene u procese donošenje odluka

Udruženje koje radi na poboljšanju kvaliteta života osoba s invaliditetom traži pomoć sugrađana

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu